Stina Nilsson spurtade hem ett brons

Skidor Artikeln publicerades
Stina Nilsson var först förvånad över att hon gått i mål som trea.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Stina Nilsson var först förvånad över att hon gått i mål som trea.

Sprintspecialisten Stina Nilsson tog ett överraskande brons på tremilen i OS. Svenskan spurtade förbi Ingvild Flugstad Østberg och tog sin fjärde medalj i Pyeongchang.

Marit Bjørgen knäckte konkurrenterna och avslutade OS-karriären med sitt åttonde guld.

Vad passar bättre än att den främsta vinterolympiern i historien tog det sista guldet som kronan på verket när Norge gjorde tidernas bästa OS?

Marit Bjørgen tog sin 15:e OS-medalj och sitt åttonde guld i vad som var den snart 38-åriga norskans sista OS-lopp. Charlotte Kalla var en av få som försökte hänga på norskans tempo, men efter nio kilometer var Bjørgen ensam i täten och kunde defilera till mål.

Charlotte Kalla föll genom fältet och slutade femma, men Stina Nilsson gjorde ett strålande lopp och tog brons efter att ha spurtat sig förbi norskan Ingvild Flugstad Østberg på upploppet.

Tremilen skakades av en miss som kan ha kostat Teresa Stadlober en medalj. Österrikiskan låg i silverläge med finländskan Krista Pärmäkoski efter ungefär 20 kilometer då hon av misstag kunde köra in på fel slinga. När hon väl insåg att hon var i fel spår fick hon vända om och köra tillbaka till rätt slinga.

Stadlober tappade drygt minuten på misstaget och så var hennes dag förstörd. Hon slutade nia.

Svenskarna Ebba Andersson slutade på 13:e plats och Anna Haag kom in som nummer 29.

Stina Nilssons brons är Sveriges 14:e medalj i OS och den sjätte i skidstadion i Alpensia.

Tremilen var OS allra sista tävling och med Bjørgens guld säkrade Norge segern i medaljligan. Norges 39 medaljer, fördelade på 14 guld, 14 silver och 11 brons är nytt rekord i vinter-OS-sammanhang. I och med att Tyskland förlorade OS-finalen i ishockey stannade landet också på 14 guld, men tog färre silver än norrmännen.