Sporten och spriten: "Tjejer är klokare"

Sport Artikeln publicerades

Fylleskandal efter fylleskandal inom idrotten radas upp.

En stor del av atleterna saknas:

Kvinnorna.

Tre skäl: De är mindre kända, sköter det mer i smyg – och dricker helt enkelt mindre.

Förre landslagslängdhopparen Peter Häggström tackade i BT i lördags till viss del tjejernas närvaro inom friidrotten för att hans sport förskonas från skandaler.

Även inifrån damidrotten – också bland lagidrotterna, där det generellt sett dricks mer – är bilden att konsumtionen av starka drycker är låg.
– Det är extremt lite alkohol. En ledig helg så kan det visserligen vara fest, men nu för tiden får vi allt mer höra från tränarna att vi ska använda ledigheten till att verkligen vila, säger Anna Didriksson, landslagsback i innebandy och aktiv i Västeråsklubben Rönnby.

Tjejer är mer skötsamma
Mats Trondman, professor i kultursociologi, konstaterar att damidrotten inte är förskonad från alkoholkonsumtion.
– Men det är en intressant fråga. Ett svar på frågan om varför skandalerna saknas är att tjejerna på högre nivå helt enkelt sköter sig bättre.

Ett i tiden närliggande exempel är de tre landslagsspelarna i handboll som på en landslagssamling i Tyskland i somras festade hårt och nu är avstängda från blågult.
– De försökte ju få med sig några ur damlandslaget som var på samma ställe, men de sa ju nej och försökte stoppa killarna, säger Trondman.

En talande bild, enligt Anna Didriksson.
– Jag är mycket tveksam till att det som hände i herrhandbollslandslaget skulle kunna ske i ett damlag. I min sport är tjejerna ofta mer seriösa än killarna på flera områden.

Vad det beror på kan man diskutera, säger Anna Didriksson och ger själv en teori:
– Vi tjejer måste inte bara spela och prestera bra, vi måste dessutom marknadsföra vår sport och betona att vi minsann är lika duktiga och lika mycket värda att tas på allvar som killarna. Det skapar ett duktighetssyndrom som ligger bakom.

Mindre kända
En annan faktor till att det förekommer få fylleskandaler bland damidrotten kan vara att sporttjejerna är mindre kända.

En kändis som blir full kan bli omskriven, en ickekänd person som blir full har inget nyhetsvärde.
– Det har med medias fokusering att göra. Vi damidrottare är ju inte lika offentliga, säger Boråstjejen, tillika landslagsspelaren i fotboll, Johanna Almgren.

Den omskrivna lagfest som Elfsborg hade i augusti – den som slutade med att Daniel Mobaeck åkte dit för rattfylla – hade, enligt Almgren, inte kunnat gå över styr i något av de lag som hon spelat för.
– Vi är inte Guds bästa barn – det händer att vi går ut med laget också, men det finns alltid en gräns. Det är skillnad på att dricka och dricka. Jag tror att vi är lite klokare och lite försiktigare än killar. Vi tänker mer på konsekvenserna, säger Almgren.

Enligt henne alkohol inget stort tema i allsvenska Göteborgs FC.
– Det är så självklart för alla ändå. Man har ju hört att alkohol bryter ner kroppen så många gånger förut att man vet det. För en som ligger i hårdträning så är det slöseri med tid att festa hårt. Även om det inte går så långt att man blir bakfull så blir man ändå seg i kroppen.

Även på lägre nivå tycks det drickas mindre bland tjejerna än bland killarna.
– Jag har heller inte den bilden av att tjejer i ett division III-lag sätter sig ihop och super ner sig, som ett killag på den nivån kan göra. Tjejerna ingår oftare i sociala nätverk utanför idrotten där man inte alltid behöver dricka, säger Mats Trondman.