Johanna Almgren.

Sporten och spriten: "Tjejer är klokare"

Sport 2008-10-20 | Uppdaterad 2008-10-20

Fylleskandal efter fylleskandal inom idrotten radas upp.


FAKTA

Då fick tjejerna krogförbud

En gång för tre år sedan handlade det om idrottstjejer och alkohol i media. Dåvarande fotbollstränaren i Linköping, Michael Bornehav, tog initiativ till ett totalt krogförbud efter uppgifter om att spelarna synts mycket ute i svängen.

LäS MER


En stor del av atleterna saknas:

Kvinnorna.

Tre skäl: De är mindre kända, sköter det mer i smyg – och dricker helt enkelt mindre.

Förre landslagslängdhopparen Peter Häggström tackade i BT i lördags till viss del tjejernas närvaro inom friidrotten för att hans sport förskonas från skandaler.

Även inifrån damidrotten – också bland lagidrotterna, där det generellt sett dricks mer – är bilden att konsumtionen av starka drycker är låg.
– Det är extremt lite alkohol. En ledig helg så kan det visserligen vara fest, men nu för tiden får vi allt mer höra från tränarna att vi ska använda ledigheten till att verkligen vila, säger Anna Didriksson, landslagsback i innebandy och aktiv i Västeråsklubben Rönnby.

Tjejer är mer skötsamma
Mats Trondman, professor i kultursociologi, konstaterar att damidrotten inte är förskonad från alkoholkonsumtion.
– Men det är en intressant fråga. Ett svar på frågan om varför skandalerna saknas är att tjejerna på högre nivå helt enkelt sköter sig bättre.

Ett i tiden närliggande exempel är de tre landslagsspelarna i handboll som på en landslagssamling i Tyskland i somras festade hårt och nu är avstängda från blågult.
– De försökte ju få med sig några ur damlandslaget som var på samma ställe, men de sa ju nej och försökte stoppa killarna, säger Trondman.

En talande bild, enligt Anna Didriksson.
– Jag är mycket tveksam till att det som hände i herrhandbollslandslaget skulle kunna ske i ett damlag. I min sport är tjejerna ofta mer seriösa än killarna på flera områden.

Vad det beror på kan man diskutera, säger Anna Didriksson och ger själv en teori:
– Vi tjejer måste inte bara spela och prestera bra, vi måste dessutom marknadsföra vår sport och betona att vi minsann är lika duktiga och lika mycket värda att tas på allvar som killarna. Det skapar ett duktighetssyndrom som ligger bakom.

Mindre kända
En annan faktor till att det förekommer få fylleskandaler bland damidrotten kan vara att sporttjejerna är mindre kända.

En kändis som blir full kan bli omskriven, en ickekänd person som blir full har inget nyhetsvärde.
– Det har med medias fokusering att göra. Vi damidrottare är ju inte lika offentliga, säger Boråstjejen, tillika landslagsspelaren i fotboll, Johanna Almgren.

Den omskrivna lagfest som Elfsborg hade i augusti – den som slutade med att Daniel Mobaeck åkte dit för rattfylla – hade, enligt Almgren, inte kunnat gå över styr i något av de lag som hon spelat för.
– Vi är inte Guds bästa barn – det händer att vi går ut med laget också, men det finns alltid en gräns. Det är skillnad på att dricka och dricka. Jag tror att vi är lite klokare och lite försiktigare än killar. Vi tänker mer på konsekvenserna, säger Almgren.

Enligt henne alkohol inget stort tema i allsvenska Göteborgs FC.
– Det är så självklart för alla ändå. Man har ju hört att alkohol bryter ner kroppen så många gånger förut att man vet det. För en som ligger i hårdträning så är det slöseri med tid att festa hårt. Även om det inte går så långt att man blir bakfull så blir man ändå seg i kroppen.

Även på lägre nivå tycks det drickas mindre bland tjejerna än bland killarna.
– Jag har heller inte den bilden av att tjejer i ett division III-lag sätter sig ihop och super ner sig, som ett killag på den nivån kan göra. Tjejerna ingår oftare i sociala nätverk utanför idrotten där man inte alltid behöver dricka, säger Mats Trondman.Kommentarer

 • Dricks nog även "inom" damidrotten

  Så sent som idag nås vi om nyheter om en fylleskandal inom damidrotten. Denna gången är det en spelare på elitnivå som fått i sig för mycket under Umeås guldfest i helgen.


 • Hahaha

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/damfotboll/article3575435.ab


 • Passande dag att publicera artikeln

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/damfotboll/article3575435.ab


 • Dålig timing

  Med tanke på dagens nyhet om vad en av Almgrens allsvenska kollegor i Umeå IK har gjort i samband med festande så kanske man i alla fall kan konstatera att Almgrens uttalande om att "Tjejer är klokare" inte har den bästa timingen. Alldeles oavsett denna händelse framför Almgren en ganska präktig bild av sig själv och de damfotbollsspelande kollegorna.


 • Umeå

  Det gick ju bra för tjejerna efter guldfirandet i Umeå...


 • Damspelare klokare?

  Det var ju otur för Johanna synd att Umeås damer firade guld och blev omhändertagna p.g.a fylla....
  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/damfotboll/article3575435.ab


 • Fel vid fel tidpunkt

  Med tanke på hur Umeå's damlag firade sin guldfest, och följderna av den, kom denna artikel vid fel tidpunkt


 • Tjejerna tar över

  Att "genomsnitstjejen" tänker smartare kring alkohol är inget nyhet. Så är det även inom utbildning- högskolor m.m. Killar se upp.


 • Jojo

  Damspelare klokare? Hahaha! Kvinnor och män är mer lika varandra än vad denna ägare till denna artikeln verkar tro. Och ni kvinnor som läser den håller nog med.


 • Herregud

  Låt vanliga arbetare, idrottare, arbetslösa, direktörer eller vad fasen det än är ta sig en öl eller två eller fler. Det är ju för sjutton upp till dem själva hur långt de vill nå. Är så jäkla trött på denna hets.


 • men hallå

  wow 1 damidrottare som blivit full,hur många herrar har inte blivit det den seanste tiden. går väl 5-6 herrar på 1 dam minst


 • Ansvar mot andra

  Freddan: Frågan är kanske inte så enkel som att låta folk "ta sig en öl eller två eller fler" om de inte klarar av att hantera saken utan att det slutar med en fyllekörning eller annat olämpligt beteende som det nu aktuella fallet i Umeå. Eller hur?huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Julklapp

Brukar du få julklapp från jobbet?

Visa resultat
Äntligen lite Kubaförnuft

Ledare [Uppdaterad i går 22:16]

När USA 1961 introducerade sanktioner mot det kommunistiska Kuba var det tänkt som en temporär åtgärd för att påskynda diktaturens fall. Så blev det inte. Läs mer på Ledarbloggen!


Sportchef

Har du tips eller frågor? Hör av dig!

Victor Fridén
victor.friden@bt.se
Telefon: 033-700 07 75Sport

BT-sporten på Twitter


Mest läst på BT-sporten


Mest läst på bt.se


Borås

Här utbryter vilda jublet

Gladiatorkamp, hinderbana och inte minst – planstormningen. Se allt från Skolkampen i klippet!

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Hanna Kyhle
hanna.kyhle@bt.se


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om S och M:s samarbete i Ulricehamn:

"I Ulricehamn sker det politikerna i riksdagen och i Borås inte klarar av"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter