Skisser: Så vill Elfsborg rusta för 100 miljoner

Fotboll Artikeln publicerades
6 bilder

Det har gått drygt elva år sedan invigningen och verkligheten har både kommit ikapp och förbi Borås Arena.

BT kan idag visa skisserna på en utbyggnad och uppfräschning för 100 miljoner kronor.

Elfsborgs vice ordförande Sune Lundqvist visar en lista på några av de arenor som har byggts efter 2005. Friends, Tele 2 och Bravida är några av dem.

Nya tider ställer nya krav och Sune Lundqvist talar om en publik som vill ha det varmt och bekvämt.

– Vi konkurrerar med tv-soffor och sportbarer, men även med helt andra upplevelser.

För att behålla greppet om publik och sponsorer presenteras därför Borås Arena 2.0, där en glasad påbyggnad av Elfsborgsläktaren är det mest spektakulära inslaget.

Direkt ovanför ståplatsläktaren där Guliganerna håller till planeras en lounge eller restaurang på 1330 kvadratmeter. Den beräknas kunna ta 800-900 besökare som kan köpa något att äta eller dricka och eventuellt dröja kvar och se delar av matchen inomhus.

– När vi lämnade Sjuhäradshallen förlorade vi inte bara en träningshall utan även en lokal för egna större arrangemang. Här ska man kunna vistas före, under och efter fotbollen. Vi vill förlänga matchupplevelsen, säger Sune Lundqvist.

Ovanför loungen tänker man sig ytterligare en våning med 1140 kvadrat.

– Det är en extern yta som skulle kunna användas till kontor eller gym. Det finns intressenter, men vi har även lekt med tanken på att Elfsborgs kansli skulle kunna flytta in om någon hellre vill ta över våra nuvarande lokaler.

Påbyggnaden kopplas ihop med både Ålgårdsläktaren och Sjuhäradsläktaren och publiken kommer på ett helt annat sätt än tidigare att kunna ta sig från en ände av arenan till en annan.

– En höjning av Elfsborgsläktaren skyddar även mot vind och regn. Vi har ju en lång säsong och naturen och klimatet emot oss. Men vi kommer aldrig att bli en inomhusarena.

Prislappen på 100 miljoner kronor inkluderar även underhåll och en allmän uppfräschning för att öka trivseln (exempelvis varmvatten på toaletterna) och ett nytt säkerhets/speaker-bås under taket på Sjuhäradsläktaren.

– Även med den här investeringen skulle Borås Arena vara den utan konkurrens billigaste arenan i den här storleken.

Planerna har presenterats för kommunen och en ansökan om kommunal borgen har gjorts.

– Vi hoppas på besked före årsskiftet och ett genomförande under 2017-18.

Det har tidigare pratats om en eventhall och ett hotell i anslutning till Borås Arena och Sune Lundqvist medger att det finns visioner även för Borås Arena 3.0 och 4.0.

– Möjligheten finns om staden vill att vi expanderar och det är klart att vi skulle tycka att det var trevligt, men vi kan inte vänta på att allt det eventuellt ska falla på plats innan vi börjar förbättra och rusta.

Fakta

Borås Arena

Invigdes: april 2005

Kostnad: 117 miljoner kronor

Ägs av: Borås Arena AB, ett helägt dotterbolag till IF Elfsborg

Publikkapacitet: 16 200

Underlag: konstgräs

Visa mer...