Svensk förlust i historisk OS-final

OS I PYEONGCHANGDe svenska damcurlarna har haft framgång vid fyra av de fem senaste vinterspelen; Elisabet Gustafson ordnade brons 1998, Anette Norberg säkrade två raka guld 2006 och 2010 och Margaretha Sigfridsson tog silver för fyra år sedan. Artikeln publicerades

Sverige skrev OS-historia i Sydkorea.

Men något lyckligt slut på äventyret blev det aldrig för lag Niklas Edin.

Den svenska herrcurlingens första OS-final slutade med en 7–10-förlust mot USA.

I Sydkorea har lag Anna Hasselborg dessutom sett till att Sveriges OS-lycka fortsätter, och på söndagen avgörs det vilken valör som kommer härnäst.

På herrsidan har Sverige haft tuffare att nå framgång.

Fram till att Niklas Edin och hans lag – som har varit av olika konstellationer vid varje OS-deltagande – klev in på den olympiska scenen.

Efter fjärde platsen i Vancouver 2010 började han skriva svensk OS-historia i Sotji. Bronsmedaljen där var Sveriges första på herrsidan sedan sporten gjorde OS-comeback.

I Sydkorea har lag Edin fortsatt i liknande spår: Herrarnas OS-final i Gangneung curlingcenter var Sveriges första på herrsidan – men lagets äventyr fick dock inget lyckligt slut.

Finalen ledde visserligen till en medalj. Men det var inte av den valör de önskade efter att mötet med USA slutade med förlust och svenskt silver.

Anledningen till förlusten var ett briljant slag av dem amerikanske skippern John Shuster. Med sista stenen i åttonde omgången ordnade han en femma och såg till att USA klev upp till ointagliga 10–5. Till slut blev det 10–7 till USA.

Det här var första gången ett svenskt herrlag spelade till sig en OS-final på herrsidan.

För 94 år sedan, i Chamonix 1924, tog Sveriges herrar silver i en turnering som innehöll tre lag och spelades som en serie. Sedan kastades curlingen ut från OS-programmet och var inte tillbaka förrän 1998 i Nagano-OS.