Annons

Silfverberg väljer Ottawa före VM

Jakob Silfverberg åker direkt från Brynäs guldfirande till Ottawa och Stanley cup-slutspelet.
Sport • Publicerad 20 april 2012
Foto: Scanpix

Fast det kan ändå bli VM-spel för forwardsstjärnan – om hans NHL-lag blir utslaget.

– Vi kan inte stoppa en kille i hans karriär, säger förbundskapten Pär Mårts.

Annons

Jakob Silfverberg var elitseriens bästa spelare den gångna säsongen, han slog nytt målrekord i SM-slutspelet och hade varit given i truppen till ishockey-VM.

Men på fredagsförmiddagen, mindre än tolv timmar efter att Silfverberg skjutit Brynäs till SM-guld, stod det klart att han inte ansluter till Tre Kronor.

TT stod bredvid Pär Mårts i Nyköpings ishall när Silfverberg ringde förbundskaptenen och meddelade att han i stället vill förstärka Ottawa.

Mårts kallade snabbt till sig landslagschefen Tommy Boustedt och general managern Johan Garpenlöv – och efter en kort överläggning beslutade man att acceptera Silfverbergs vilja.

Den 21-årige supertalangen har under säsongen varit utlånad till Brynäs och förbundet kunde ha stoppat hans Nordamerika-resa. Men det var aldrig aktuellt, enligt Mårts.

Taktiskt spel

– Vi kommer att kalla honom många gånger och vi vill att han ska ha en positiv bild av Tre Kronor, säger Mårts och tillägger:

– Vi är lite längre ned i näringskedjan, så det finns nästan inget annat vi kan göra.

Det handlar också om taktiskt spel från landslagsledningens sida.

– Erik (Karlsson) spelar i Ottawa. Vi vill ha honom också om de åker ur, och säger vi nej till Jakob kanske de säger nej till Erik, förklarar Mårts.

Annons

I överenskommelsen ingår att Jakob Silfverberg kommer till Tre Kronor och hemma-VM om Ottawa åker ur Stanley cup. Det står 2–2 i serien mot New York Rangers, nästa match spelas natten mot söndag i Ottawa.

– Vi får hoppas att Ottawa åker ur, säger Pär Mårts med ett leende.

Till Tjeckien

Även om Silfverberg tackat nej så kommer det att finnas andra SM-finalspelare på plats när Tre Kronor på måndag reser till Tjeckien för att spela Kajobet hockey games.

Vilka är inte klart, men Brynäsduon Calle Järnkrok, forward, och Mattias Ekholm, back, samt Skellefteås Jimmie Ericsson, forward, lär ligga bra till.

– Jag kommer att ringa tränarna i dag (läs fredag) för att höra om de rekommenderar några, och så berättar jag vad jag tycker. Sedan kontaktar jag de spelare som vi kommer fram till, säger Mårts.

VM startar den 4 maj.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons