Sen kvittering räddade Norrköping

Slutet gott, allting gott – för alla parter. Det brukar ju vara så när det blir kryss.
Sport • Publicerad 16 april 2012

– Som helhet är vi nöjda.

Sören Åkeby och Janne Andersson sade ungefär samma sak efter 2–2 (0–1) mellan Norrköping–Gif Sundsvall.

Åkeby, Sundsvallstränaren, lade till "surt" också. Med all rätt. Han kunde länge gotta sig åt Pa Dibbas tidiga mål.

Och med två minuter kvar hoppa jämfota när inhopparen Johan Eklund smällde in 1–2.

Då talade ju allt för att "Giffarna" kunde räkna in andra raka allsvenska segern efter de inledande två förlusterna.

Men Norrköping ville annat.

Mål i rätt match

I matchens allra sista ordinarie minut visade anfallaren Gunnar Heidar Thorvaldsson varför han finns med i Lars Lagerbäcks tankar när det drar ihop sig till VM-kval för Island i höst. Liksom, för all del, Sundsvalls mittfältare Ari Skulason, spelmässigt den vassare av de två islänningarna på Nya Parkens konstgräs på måndagskvällen.

Thorvaldsson vräkte sig fram och stötte in 2–2.

Inför ögonen på just Lagerbäck.

– Han jobbar hårt, springer mycket och sätter dit en och annan boll också, som han visade i kväll, sade Lagerbäck.

Det där med rättvisa och idrott går inte alltid hand i hand, men inte ens Åkeby protesterade mot den sena kvitteringen.

– Lite olyckligt, men inget snack om att Norrköping var det bättre laget i andra. Vi får vara nöjda med att få en poäng med oss härifrån, sade han.

Pigga i första

Sundsvall var piggast i första halvlek. Skulasons öppnande passning till Daniel Sliper torde Lagerbäck ha noterat i anteckningsblocket.

Slipers skott var väl inget vidare, men Abbas Hassan släppte retur rätt ut till Fredrik Holster, vars snedträff Pa Dibba kom i vägen för innan bollen slogs upp i nättaket av Bobbie Friberg da Cruz i ett misslyckat försök att undvika årets första insläppta mål på Nya Parken.

Dibba fick hursomhelst målet i 19:e minuten.

Simon Helg och Holster kändes farliga varje gång de kom i attacker. Och det var ofta under den första halvleken.

Sundsvall stod för farten.

I Norrköping var det mest kramp och beslutsångest.

Men det tog sig rejält efter pausen. Chanserna radades upp framför Oscar Berglund. David Wiklander prickade ribban med ett distansskott, en vit våg sköljde stadigt in i Sundsvalls straffområde och till slut rann den in, kvitteringen.

Med åtta minuter kvar styrde inhopparen Christoffer Nyman in Christopher Telo inspel.

Varpå rena målgalenskapen bröt lös. Eklunds 1–2 i 88:e och sedan Thorvaldssons kvittering två minuter senare.