Annons

Så laddar spelarna inför VM-premiären

Hur vill spelarna ha det de sista timmarna innan det är dags mot Sydkorea i VM-premiären i eftermiddag?
Vad gör de, hur mår de och hur nervösa blir de?
Fotboll • Publicerad 18 juni 2018
John Guidetti.
John Guidetti.Foto: Erik Simander/TT

Målvakten Robin Olsen har inga speciella ritualer för sig och bryr sig inte om skrock. Men får han inte en stund för sig själv blir han rejält störd.

– Jag är inte så känslig för ritualer och sådant. Jag brukar ta på mig höger handske först, men det gör inget om det råkar bli vänster. Det är mer på själva matchdagen när vi har två tre timmars vila, då vill jag vara för mig själv och gärna sova några timmar och slappna av.

Annons

Sebastian Larsson betonar också vikten av sömn och när det är dags att klä om följer han sedan länge en viss rutin.

– Jag vill ha nio timmars sömn. Det är inte alltid det går, men det är tanken. Av någon anledning måste jag alltid knyta vänsterskon först och sätter på mig benskyddet först på vänsterbenet.

TT: Blir du nervös?

– Ja, det blir jag. Det är bara att gå tillbaka till Italien (playoff på San Siro). Jag kanske inte blir lika nervös inför alla matcher längre, men inför de stora och viktiga känns det. Med åren har jag lärt mig att det är ett kvitto på att jag är redo.

– Om jag vaknar upp inför VM-premiären och inte har de känslorna blir jag orolig.

Albin Ekdal:

– Det är klart att man kommer att bli spänd och taggad, men jag har inga ritualer. Det är redan så mycket som händer på en matchdag så jag skippar sådant. Jag försöker vara otroligt noga med vad jag äter. Jag dricker mycket och får i mig rätt grejor. Sedan kör jag en bra uppvärmning. Det är inte mer än så.

Marcus Berg känner fortfarande pirret i magen.

– Och det måste det göra. Sedan pratar vi en hel del om det, i grupp och individuellt med Daniel Ekvall, som vi har som idrottspsykologisk rådgivare, om att vi inte ska var rädda för att det pirrar lite, det kan vara ganska bra.

TT: Hur hanterar du nervositeten?

Annons

– Det handlar om att slå undan tankar, att göra saker som gör att man inte tänker så mycket och det kan vara att spela kort och umgås, det är väl framför allt det. Sedan att ha rätt fokus på träning och göra rätt saker där och inte tänka på att man har match om tre, fyra dagar.

Oscar Hiljemark känner av nerverna när det börjar dra ihop sig.

– Framför allt blir jag det när det är något extra, då får jag en annan anspänningsnivå, men det tycker jag är bra. Har jag det betyder det att jag är fullt fokuserad, så jag brukar ta det som en positiv grej. Det är ju landskamper, man representerar sitt land och med anspänningsnivån och mitt sätt att se på fotboll så är varje match lika viktig som en final. Går man inte in med den inställningen kanske man inte ska spela matchen heller.

TT: När börjar du bli nervös?

– Det brukar komma runt lunchtid, tidig eftermiddag. Går man in i riktigt stora matcher så brukar det komma kvällen innan.

John Guidetti betonar glädjen i att få spela de stora matcherna.

– Man ska gå in i det med en jäkla glädje, man ska dela det med människor man tycker om, man ska få uppleva det häftigaste som går att upplevas som fotbollsspelare och oavsett vad som händer kommer jag alltid komma hem till mina två vackra barn, min vackra tjej och min familj och allting. Man får ta det för vad det är, säger Guidetti.

– Jag brukar ofta bli lite nervös oavsett vilken match det är, men det tycker jag bara är bra. Det brukar ofta komma precis när jag ska gå in på planen. Under uppvärmningen är jag rätt så avslappnad och skrattar och så där, det är så jag är som person. Jag tror det är bättre att bara försöka lagra energi, var positiv, sprida glädje och sedan samla kraft och när det är dags är det dags.

Henrik Skiöld/TT
Anders Wallin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons