Så går det i dagens kvalfotboll

Högvard håller sig kvar efter 5–0 mot Månstad. Bergdalen hade inga svårigheter att slå Wargön borta med 3–1 och därmed säkra avancemanget till division fem. Och Gällstads seger mot Brämhult innebär att Gällstad håller sig kvar i fyran. Samtidigt missar Dardania uppflyttning efter 2–2 mot Jula.
Fotboll • Publicerad 22 oktober 2017

På Lassalyckan är förutsättningarna som sådana att Gällstad behöver slå Brämhult för att få fortsätta i division 4 även nästa säsong. Det var gästerna som öppnade starkast och tog ledningen efter 15 minuter. Men tre minuter från slutet skarvade Oskar Lid in kvitteringen för Gällstad och det är också halvtidsresultatet i den matchen. Knappt tio minuter in i den andra halvleken har Gällstad kopplat ett grepp om avancemanget. Oskar Lid utökar hemmalagets ledning till 2–1. 66 minuter in får Gällstad straff - Tobias Gustavsson stegar upp och skickar in 3–1. Brämhult skapar lite nerv i matchen när de reducerar till 3–2 i matchminut 77. Gällstad stod dock emot och vann matchen och är därmed klara för fortsatt spel i BT-fyran.

Bergdalen har rest till Trollhättan under dagen för att ta sig an Wargön. Boråslaget behöver ta minst en poäng för att säkra avancemanget till division fem. Efter 45 spelade minuter har de skaffat sig ett ypperligt läge med en 1–0 ledning. I början av den andra halvleken har Bergdalen utökat sin ledning till 2–0. Kan vi sticka ut hakan nu och säga att Bergdalen har säkrat avancemanget efter att ha gjort 3–0 borta mot Wargön? Det kunde vi visst! Wargön fick in ett tröstmål men kom aldrig närmare och det innebär att Bergdalen nu tar klivet upp i seriesystemet.

I Holsljunga på Stråvi har Högvard nästintill säkrat fortsatt spel i division fem. Årets sensationslag i Ulricehamnssexan, Månstad, har inte haft mycket att sätta emot i den första halvleken och ligger under med 3–0. I den andra halvleken gjorde Högvard ytterligare två mål och vann till slut matchen med 5–0 och säkrade därmed kontraktet i femman.

I den fjärde matchen där Dardania möter Jula BK och där har vi tyvärr ingen information att dela med oss av. Förutsättningarna för Dardania är som sådana att vinner de sin match så kan de bli en av de två bästa tvåorna som ställs mot varandra i ett avgörande kval nästa helg. Just nu, utan att veta vad det står mellan Dardania och Jula, så är Gullspång och Sandhem de bästa tvåorna. Skulle Dardania vinna petar de ned Gullspång i kraft av bättre målskillnad. Nu nåddes vi av informationen att Dardania spelade 2–2 mot Jula - ett resultat som innebär att Boråslaget missar avacemanget.