Ytterligare en målvaktsmiss av Hedvig Lindahl. Ett svagt försvarsspel.
Sport • Publicerad 3 augusti 2012

Sedan var OS över för damfotbollslandslaget.

1–0-ledning blev till slut 1–2-förlust mot Frankrike i kvartsfinalen.

Aldrig har Sveriges damlandslag lyckats ta medalj i OS. På fredagen stod det klart att man får vänta minst fyra år till på ett nytt försök. När turneringen fortsätter med semifinal på Wembley och i Manchester får Sverige åka hem, åter igen utslagna innan festen ens hade hunnit börja.

Då hade dock mötet mot Frankrike i Glasgow startat så bra. Redan i 18:e minuten tog Sverige ledningen. På hörna kunde Nilla Fischer med axeln få in 1–0 – knappast snyggt men desto mer värdefullt. Bara fem minuter efter kunde kanske matchen definitivt ha avgjorts. Högerbacken Annica Svenssons inlägg var perfekt, Lisa Dahlkvist helt fri i Frankrikes straffområde.

Nicken var dock rakt på Frankrikes målvakt och det som kunde ha avgjort matchen blev i stället betydelselöst.

Målvaktsmiss

I stället kom Frankrike tillbaka och inom loppet blottade man effektivt två svagheter hos Sverige – målvakten Hedvig Lindahl och markeringsarbetet i försvaret.

+ 29:e minuten, Lindahl missbedömde en hörna helt, hennes utboxning blev mer en touch och backen Laura Georges kunde nicka in 1–1. Missen var inte lika uppenbar som hennes i mötet mot Sydafrika men betydligt mera ödesdiger.

+ 39:e. På ännu en fast situation vinner Frankrike tre närkamper innan till slut stora mittbacken, 181 centimeter långa Wendie Renard kunde trycka in 2–1.

Satsade offensivt

Det var då dags för sanningens 45 minuter för Sverige. Den här gången skulle man dock inte till skillnad från bronsmatchen i VM förra året lyckas att vända underläge till seger. Nilla Fischer var den som fick den absolut bästa chansen. I 72:a minuten var hon fri, skottet inne i straffområdet stöttes dock ut av målvakten. I ett sista försök bytte förbundskapten Thomas Dennerby in Madelaine Edlund och gick ned på trebackslinje. Det räckte dock inte och samtidigt som regnet öste ned tog OS slut för Sverige för den här gången. För Frankrike väntar i stället Wembley och semifinal mot Brasilien eller Japan.