Annons

Portugal vidare till EM-semifinal

Portugal vann EM:s första kvartsfinal efter 1-0 mot Tjeckien. Segerskytt blev Cristiano Ronaldo med sitt nickmål i den 79:e minuten.
Sport • Publicerad 21 juni 2012
Foto: Armando Franca

Gång efter annan ställdes det tjeckiska försvaret mot en enmansarmé i form av Cristiano Ronaldo.

Först två träffar i målramen. Sedan nickade storstjärnan sitt Portugal till semifinal.

Annons

Ständigt flankerad av en visselorkan från de många tjeckiska anhängarna på Nationalstadion i Warszawa försökte Cristiano Ronaldo få hål på Petr Cech.

Mot slutet av matchen radade Portugal upp chanser – och till sist satt den.

I den 79:e minuten spelade Nani till Joao Moutinho, som kom igenom på högerkanten och slog ett perfekt inlägg. I straffområdet mötte Cristiano Ronaldo med pannan, och den här gången fanns det inget Petr Cech kunde göra åt saken.

Det blev snabbt tydligt att det här var ett möte mellan två skeptiska lag. Skeptiska till det här med att ta initiativet, till att föra matchen.

Tjeckerna ville egentligen inte. Och portugiserna ville definitivt inte. Väl medvetna om sin otroliga kontringspotential i Nani och – naturligtvis – Cristiano Ronaldo på kanterna.

Därför blev det Tjeckien som motvilligt tog tag i taktpinnen i matchinledningen, medan portugiserna låg lågt och sökte sina kantspelare med långa, svepande passningar från mittbackarna Pepe och Bruno Alves.

Efter en stund blev det dock ännu tydligare att Portugal hade ett tempo i sig som Tjeckien inte kunde matcha. Plötsligt kändes det här med initiativet inte lika frånstötande och Portugal etablerade ett tryck runt Petr Cechs straffområde.

Den tjeckiska muren höll i nästan 80 minuter.

Efter två rätt intetsägande matcher visade Cristiano Ronaldo mot Holland vad han vill med den här EM-turneringen. Tre mål nu, och dessutom fyra träffar i målramen. Inget av EM:s landslag har träffat virket lika många gånger.

– Det var jättetufft, motståndarlaget var starkt. Vi var överlägsna fram till målet. Sedan fick vi försvara oss. Det var jobbigt, säger Portugals Nani i SVT efter matchen.

Annons

På frågan om han tror att Portugal kan vinna EM svarade han:

– Måste ta ett steg i taget. Nu är det bara att fortsätta att jobba för att nå vårt mål.

I semifinalen väntar segraren i kvartsfinalen Frankrike–Spanien.

EM:S SKYTTELIGA

Efter torsdagens match:

3 mål: Mario Mandzukic, Kroatien, Cristiano Ronaldo, Portugal, Alan Dzagojev, Ryssland, Mario Gomez, Tyskland.

2 mål: Zlatan Ibrahimovic, Sverige, Nicklas Bendtner, Danmark, Michael Krohn-Dehli, do, Francesc Fabregas, Spanien, Fernando Torres, do, Petr Jiracek, Tjeckien, Vaclav Pilar, do, Andrij Sjevtjenko, Ukraina.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons