Platt fall och förlust

Sport Artikeln publicerades

Ny sekunddramatik. Och ny förlust.
Efter 86–88 mot Uppsala tvingas Borås Basket kvar under slutspelsstrecket.
– Vi hade lika gärna kunna ligga femma eller sexa nu, suckar en nedstämd Dennis Springs.

Basketligan, herrar
Uppsala–Borås 88–86

För andra matchen i rad var skillnad mellan himmel och helvete hårfin. Dennis Springs stod med nedsänkt huvud i den tomma korridoren och försökte samla tankarna.

Nära att bli matchhjälte
Tio minuter tidigare var han på väg att ikläda sig matchvinnarrollen.
– Jag hade det i mina händer och skulle ordnat förlängning, suckar han och tänker tillbaka på när han med 11 sekunder kvar fick tre straffar vid ställningen 88–85 till Uppsala.
Det första satt men när det andra skottet hårfint studsade ut tvingades hans missa även det sista och försöka sätta sin egen retur.
– Det andra skottet kändes också bra men sen fick jag missa med flit för att kunna kvittera. Och det gick nästan, jag tyckte jag fick ett bra läge men fick inte i den, säger Springs.
Returen gick ut till Jonas Larsson men inte heller han lyckades få i bollen i slutsekunderna.

Glömma och gå vidare
Med förra förlusten i förlängning mot 08 Stockholm kvar i minnet är nu självförtroendet inte på topp när jakten på en slutspelsplats går in i slutskedet.
– Nej, det gör ont med sådana här förluster. Nu får vi glömma det här och träna bra i veckan.

Vann tre perioder
Med lika många poäng som Uppsala inför matchen var förstås en seger i går efterlängtad. Och det såg länge bra ut för bortalaget. Ledningen var som mest elva poäng och alla de tre första perioderna vanns av Borås.
Dessvärre slog hemmalaget till med 24–13 i sista efter en effektiv press på Borås. Det som såg ut att bli en härlig återkomst till Uppsala för Boråscoachen Anders Jonsson förvandlades på grund av 19 individuella misstag till en mardröm.
– Det är två saker jag främst är missnöjd med. Dels att vi göra 19 turnovers och dels att vi inte lyckas knyta ihop säcken när vi har matchen i våra händer, säger den gamle Uppsalabon Jonsson.

Blev pressade
Misstagen kom ofta när hemmalaget satte upp ett tätt försvarsspel med press över hela planen.
– Vi har tränar på det mycket men måste träna på det mer, vi lyckas inte springa oss fria och Uppsala gör det bra.
Dessutom hade ett bättre trepoängsskytte kunnat rädda Borås.
– Ja, vi måste sätta mer skott utifrån, konstaterade Boråscoachen.

Fördel, Uppsala
Två förluster mot Uppsala under säsongen gör att Borås även där har en nackdel i tabellen mot Uppsala, nu två poäng före Borås.
Tolv poäng kvar att spela om – ska det bli slutspel i Borås krävs att marginalerna börjar vara med laget i fortsättningen.

Lars Frank