Annons

Oskar Pålsson: Drömmotstånd i åttondelen – men se upp för det här

Det kunde ha varit kaptenens blågula avskedsföreställning.
Men Andreas Granqvist ville mer – och fick med sig såväl lagkamrater som hela svenska folket på tåget.
Ett segertåg vars slutdestination kan vara långt, långt bort.
Oskar PålssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 27 juni 2018 • Uppdaterad 28 juni 2018
Oskar Pålsson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det kunde ha varit kaptenens blågula avskedsföreställning. Men Andreas Granqvist ville mer – och fick med sig såväl lagkamrater som hela svenska folket på tåget”, skriver Oskar Pålsson, BT:s fotbollskrönikör.
”Det kunde ha varit kaptenens blågula avskedsföreställning. Men Andreas Granqvist ville mer – och fick med sig såväl lagkamrater som hela svenska folket på tåget”, skriver Oskar Pålsson, BT:s fotbollskrönikör.Foto: TT/BT

Lilla Sverige är klart för slutspel i stora VM – efter att ha vunnit sin grupp.

Det är vackert. Och det är makalöst imponerande.

Annons

I en sport som blir allt mer individualistisk har Sverige byggt ett lag utan stjärnor – och någonstans är det signifikativt att Emil Forsberg, som ska vara lagets bäste, är den startspelare som sammantaget lyckats sämst i Sveriges tre VM-matcher.

I stället är det kollektivet som har fungerat. I ett lag där alla spelare ställer upp för kompisen framför, bakom eller bredvid skapas en magisk vi-känsla som kan försätta berg.

Eller åtminstone väldigt starka fotbollslandslag.

”I en sport som blir allt mer individualistisk har Sverige byggt ett lag utan stjärnor – och någonstans är det signifikativt att Emil Forsberg, som ska vara lagets bäste, är den startspelare som sammantaget lyckats sämst i Sveriges tre VM-matcher.”

När Sverige tar sig vidare som gruppetta i VM gör man det med en lagkapten som precis skrivit på för en superettanklubb, man gör det med en bänkad Toulouseforward som ställer till problem för varenda landslagsbacklinje med sin fysik, och man gör det med en Värnamopojk som äntligen får sitt så välförtjänta internationella genombrott. Andreas Granqvists sätt att leda backlinjen (och skjuta straffar!), Ola Toivonens uppoffrande spel för att ge sina lagkamrater bättre förutsättningar och Viktor Claessons poänggivande kreativitet är bara några av de individer som med sitt spel utvecklar både sig själva och laget.

Notera att nyss nämnde Claesson låg bakom Sveriges tre första mål i VM, med två assist och en fixad straff.

”Vilket lag vill möta Sverige? Gissningsvis väldigt få. Det organiserade och kompakta försvarsspelet, tyngden i alla lagdelar och förmågan att pressa ut maximalt ur varje individ gör att Sverige skrämmer de allra flesta.”

Nu får ”Granen”, som antagligen hade meddelat sitt avsked från landslaget om det hade blivit förlust mot Mexiko, spela vidare på den största scenen. Och efter 3–0-uppvisningen mot Mexiko är det intressant att fråga sig: Vilket lag vill möta Sverige? Gissningsvis väldigt få. Det organiserade och kompakta försvarsspelet, tyngden i alla lagdelar och förmågan att pressa ut maximalt ur varje individ gör att Sverige skrämmer de allra flesta.

När Sverige nu ställs mot Schweiz är det naturligtvis en drömmotståndare i förhållande till alternativet som fanns: Brasilien. Att Schweiz dessutom har både sin bästa mittback Fabian Schär och sin lagkapten, Arsenalförsvararen Stephan Lichtsteiner, avstängda gör saken än bättre för Sverige.

Trots det måste Sverige se upp, för laget gör ofta sina bästa matcher mot på pappret riktigt bra lag. Schweiz blir en helt annan nöt att knäcka än vad Italien, Tyskland och Mexiko har varit.

”Glädjescenerna när svenska och mexikanska fans firade avancemanget tillsammans på läktaren i Jekaterinburg var vackra. Fotboll, glädje och gemenskap är ingredienser som gifter sig väldigt bra tillsammans.”

Tyskland är utslaget ur VM – och trots 3–0-smällen mot Sverige tycker jag att det känns helt välförtjänt att Mexiko tar plats i åttondelsfinalen. Det hade varit smärtsamt att se sydamerikanerna få lämna VM redan nu efter att först ha besegrat världsettan och sedan följt upp med en andra seger mot Sydkorea.

Glädjescenerna när svenska och mexikanska fans firade avancemanget tillsammans på läktaren i Jekaterinburg var vackra. Fotboll, glädje och gemenskap är ingredienser som gifter sig väldigt bra tillsammans.

Annons

Snart två år har gått sedan den här blågula VM-resan tog sin början, med nye förbundskaptenen Janne Anderssons intåg som startreferens. Målsättningen var inte att nå VM, utan man såg kvalet till det nu pågående mästerskapet som en utvecklingsperiod med EM 2020 som huvudmål.

”Nu fortsätter VM-tåget, med Janne Andersson som lokförare och Andreas Granqvist som påeldare.”

Men längs vägen hämtades tre poäng på hållplats efter hållplats – och efter att ha slutat före Nederländerna väntade det redan klassiska playoffmötet mot Italien, vilket blev ändhållplats för kvalresan och startpunkt för VM-slutspelet.

På plats i VM har Sverige gjort en bra insats (Sydkorea) och två fantastiska insatser (Tyskland och Mexiko). Kämpainsatsen mot regerande världsmästaren var otrolig, och att efter den urladdningen kunna ladda om till Mexikomatchen måste beskrivas som en enorm styrka.

Nu fortsätter VM-tåget, med Janne Andersson som lokförare och Andreas Granqvist som påeldare.

Annons
Annons
Annons
Annons