Östersunds påskknall i cup-finalen

Fotboll Artikeln publicerades
Östersunds Salisu Abdullahi Gero jublar med lagkamraterna efter 3-1 under finalen i Svenska cupen mot IFK Norrköping.
Foto:Robert Henriksson/TT
Östersunds Salisu Abdullahi Gero jublar med lagkamraterna efter 3-1 under finalen i Svenska cupen mot IFK Norrköping.

Fotbollssagan Östersund har fått ett nytt kapitel.

Efter 4–1 mot Norrköping är laget cupmästare och redo för Europaäventyr.

– Det är galet, säger tränaren Graham Potter.

Östersunds ordförande Daniel Kindberg har bjudit på många citat under klubbens resa från division 2 till allsvenskan. Uttalandet om att klubben ska spela i Europa har kanske varit det som i hård konkurrens fått flest att tycka han överdriver målsättningarna för laget.

Fram till nu. Klubbens resa som gav en allsvensk plats till förra säsongen resulterade på skärtorsdagen i klubbens första titel efter finalsegern i Svenska cupen mot IFK Norrköping.

– Det är en otrolig känsla och jag är väldigt stolt över laget, hur de fortsatte att trycka på matchen igenom. Det här är som en stor gåva, säger Potter till C More.

Lagen möttes i allsvenskan förra söndagen, men om man trott att lagens studier av varandra skulle ge ett låst spel utan chanser hade man fel. Matchbilden blev lik förra mötet där Östersund och framför allt Ken Sema på vänsterkanten stod för de offensiva kvaliteterna. Norrköpingsfostrade Sema som framspelare till Hosam Aiesh gav segern senast och denna gång var det samma konstellation som gav 2–0. Sema var även den som slog hörnan till första målet när Samuel Mensiro nickade in första målet.

IFK Norrköping flyttade upp Kalle Holmberg högre i banan i andra halvlek och fick med det ny energi och ett fungerande anfallsspel. Men närmare än ett reduceringsmål och press för kvittering kom aldrig bortalaget. Alhaji Gero kom igenom och satt 3–1, framspelad av Ken Sema, och fick rekordpubliken 8 369 personer att jubla och förbereda sig för utländskt klubbesök i framtiden på arenan.

Tre minuter senare kom Saman Ghoddos fri och satte bollen i krysset bakom Michael Langer.

IFK Norrköping har sex cupsegrar sedan förut och SM-guld för två år sedan. Men ska det bli någon ny titel i år får klubben vänta till allsvenskan avgörs i höst.