Annons

Oskar Pålsson: Oskar Pålsson: Italiensk tändvätska kan få Sverige att glöda

Att Sverige ska vara chanslöst mot Italien är Sveriges chans mot Italien. Räkna med att Janne Andersson och hans trupp njuter av den sydeuropeiska självsäkerheten.
Oskar PålssonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 10 november 2017
Oskar Pålsson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det taktiska draget i att skicka en prestationsångestladdad pil i riktning mot det kommande motståndet är helt rätt – svårigheten ligger i att själv inte få sig en skvätt av dosen”, skriver BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson.
”Det taktiska draget i att skicka en prestationsångestladdad pil i riktning mot det kommande motståndet är helt rätt – svårigheten ligger i att själv inte få sig en skvätt av dosen”, skriver BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson.Foto: TT/BT

Snacket om att slå ur underläge överdrivs ofta, och brukar inom sportens värld vara ett argument för alla som är nederlagstippade. Att helt enkelt skicka över pressen på motståndet, och hoppas att det medför positiva resultat. Men sanningen är naturligtvis att alla vill möta ett på förhand sämre lag i matcher som gäller någonting. Det taktiska draget i att skicka en prestationsångestladdad pil i riktning mot det kommande motståndet är helt rätt i många fall – svårigheten ligger i att själv inte få sig en skvätt av dosen. När Sverige i kväll möter Italien i första matchen av två vore det farligaste för blågult om någon av de egna spelarna på planen anser att gapet till Italien är stort. De får gärna övertyga motståndarna om det – men inte sig själva.

Lita därför på att Janne Andersson, Peter Wettergren och övriga ledare runt det svenska landslaget jublade – åtminstone inombords – när den svenska truppen häromdagen fick ett gäng dunkar mental tändvätska i och med italienska förbundskaptenen Gian Piero Venturas uttalanden. 69-åringen som tog över ”Gli Azzurri” – det italienska landslaget – efter EM förra året inledde presskonferensen ödmjukt – men släppte det sedan för att med stor självsäkerhet berätta att han inte ens tänkt tanken att Italien kan missa VM – och att landslaget efter det här dubbelmötet ska fira det de anser sig förtjäna.

”Lita därför på att Janne Andersson, Peter Wettergren och övriga ledare runt det svenska landslaget jublade – åtminstone inombords – när den svenska truppen häromdagen fick ett gäng dunkar mental tändvätska i och med italienska förbundskaptenen Gian Piero Venturas uttalanden.”
Annons

Att Ventura väljer att ta så tydlig ställning är positivt för Sverige, eftersom det tenderar skapa extra energi i det blågula lägret – men också större brist på tålamod i det medelhavsblå. Samtidigt är uttalandet fullt väntat, och det är ingen vild gissning att Ventura redan nu vet att han får lämna sitt uppdrag om Italien misslyckas med att nå VM. För både laget och honom finns bara två utgångar: att vinna eller försvinna.

Janne Andersson och Peter Wettergren instruerar på en av de sista träningarna inför första playoffmötet med Italien.
Janne Andersson och Peter Wettergren instruerar på en av de sista träningarna inför första playoffmötet med Italien.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Däremot är det underligt att Ventura på samma pressträff sa att Sveriges spel inte skiljer sig från hur det såg ut i EM 2016 – där blågult alltså lämnade Frankrike med blott en poäng och noll gjorda mål (bara ett självmål av Irland). Sedan dess har Erik Hamrén och Zlatan Ibrahimovic vinkats adjö, och ersatts av Janne Andersson och ökad lagkemi. Har Ventura inte bättre koll på det svenska laget är det ytterligare en faktor som faktiskt talar för en skräll. Av den blågula startelva som förlorade mot Italien i samma mästerskap (matchens enda mål i 88:e minuten) startar troligtvis bara fyra, max fem, i kväll.

”Självklart är Italien en nation som prenumererar på spel i de stora mästerskapen, och givetvis ställs blågult mot ett gäng världsspelare i kväll och på måndag.”

Naturligtvis talar oddsen emot Sverige i det här dubbelmötet – som är det sista hindret mellan blågult och VM 2018. Självklart är Italien en nation som prenumererar på spel i de stora mästerskapen, och givetvis ställs blågult mot ett gäng världsspelare i kväll och på måndag. Men kanske är det just det som är Sveriges chans.

Annons
Annons
Annons
Annons