Oskar Pålsson: Achtung! Nu är all press på Tyskland

Krönika Artikeln publicerades

Achtung! Achtung! Varning härmed utfärdad i tysk riktning.

Efter tre poäng mot Sydkorea är all press på Sveriges motståndare.

Och det kan passa Blågult perfekt.

Vad är det för likhet mellan julafton och en svensk VM-premiär?

Granen höjer båda.

Någonstans var det så signifikativt att just kapten Granqvist avgjorde mot Sydkorea.

Inte för att han var bäst på planen, eller för att han brukar göra mål i viktiga matcher. Men för att han tar ansvar, visar större hjärta än någon annan och växer med uppgiftens storlek.

När det såg krampaktigt ut klev han fram.

Precis som i VM-kvalet.

Och som i playoff-mötena med Italien.

Andreas Granqvist symboliserar det som gör Sveriges mest profillösa landslag på 2000-talet till ett så framgångsrikt sådant.

Vi ska inte försköna den krampaktiga segern. De tre poängen tillkom tack vare en retroaktivt, men korrekt, utdömd straff via det nya VAR-systemet. I övrigt var passningstempot för lågt och skärpan för dålig i och omkring offensivt straffområde.

Men vi ska inte heller lägga för stor vikt vid att det såg krampaktigt ut. Sverige har inte sin styrka i att föra spelet mot spelmässigt sämre lag. De centrala mittfältarna står sig bättre i kamp- och löpmoment än vid stort eget bollinnehav, där det istället krävs tempo och finurlighet. Premiärsegern var Sveriges första i ett VM på 60 år – senast var i hemmamästerskapet 1958.

Laget höll dessutom nollan för tredje matchen i rad – och det bör vara fakta som oroar, om inte rent av skrämmer, Tyskland. När lagen på lördag möts har tyskarna all press på sig efter den överraskande förlusten mot Mexiko i söndags. Vinner Sverige midsommardagsmatchen är det regerande världsmästarlaget högst troligt utslaget ur VM – vilket vore en av de största skrällarna i mästerskapets historia.

Men talar egentligen någonting för Sverige? Ja, absolut. Det är mot starkt motstånd som Sverige har gjort sina bästa matcher under Janne Andersson och Peter Wettergren – och oftast har det varit målsnålt, mycket tack vare en stark defensiv. 1–1 mot Nederländerna och 2–1-vinsten mot Frankrike följdes som bekant upp av 1–0 och 0–0 i playoffet mot Italien. Med tre raka hålla nollor är den svenska backlinjens självförtroende rimligtvis på topp – precis som målvakten Robin Olsens.

Med Victor Nilsson Lindelöf i sjuksängen fick, med kort varsel, Pontus Jansson ta plats i den svenska startelvan. Leedsbacken skötte sig bra och befann sig där han förväntades vara. Ändå håller man tummarna för att ”VNL” frisknar till snabbt och bildar ordinarie mittbackslås med Granqvist på lördag. För även om pressen på det tyska laget kan vara till Sveriges fördel och att blågult alltså har tre raka nollor i insläppa mål-kolumnen, kommer det att krävas en hundraprocentig insats för att en svensk skräll ska kunna bli verklighet. Och då måste de elva bästa spelarna vara på planen. Räkna med en tysk anstormning.

I Sveriges 0–0-genrep mot Peru växte Viktor Claesson ut till Sveriges största och formstarkaste offensiva hot. Mot Sydkorea förstärktes den bilden. Att Krasnodarspelaren trivs på ryska arenor har han visat gång på gång under säsongen – och VM-premiären var inget undantag. Ex-elfsborgaren var involverad i flera blågula farligheter, och var också den som fälldes när den matchavgörande straffen dömdes.

Slutligen

Värt att notera

• Det räcker att Sverige spelar oavgjort mot Tyskland och Mexiko för att avancera till åttondelsfinalen.

• Oscar Hiljemark byttes in för Albin Ekdal i 70:e minuten. Nu är det tydligt att ex-elfsborgaren är förbundskaptenens tredjeval på det centrala mittfältet, och alltså går före Gustav Svensson.

• Marcus Berg brände farliga lägen – men ska ha plus för att han var på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

Visa mer...