OS invigt i skuggan av terrorhot

Sport Artikeln publicerades

Från Fågelboet i Peking till en mjölkfarm i London. OS-facklan har tänts ännu en gång för en idrottsglädje i skuggan av terrorhot.

I resterna av rivna kvarter i slitna Stratford har den olympiska familjen fått ännu en samling lekplatser.

När Drottning Elizabeth II invigde 2012 års olympiska spel och den olympiska elden tänts var det kulmen på en charmig tretimmars 300-miljonersshow.

Men det var också ett slags omstart för en nation med minus i tillväxt och en finansiell formsvacka utan like med en förhoppning om bättre tider.

För idrottsmännen väntar prestationer som sker parallellt med säkerhetsstyrkornas kraftmätning med skuggor som kan bli verkliga.

För fyra år sedan regisserade Zhang Yimou massornas precisa konst i en häpnadsväckande spektakulär invigning i Peking.

Nu styrde Oscars-belönade Danny Boyle sina artister med West End-teaterteknik och talang till en varm föreställning med sång och musik, människor och djur i en hyllning till det brittiska folkets ansträngningar.

Efter en idyllisk inledning på en lantgård passerade en industriell, en social och en digital revolution revy under kvällen i ett pedagogiskt syfte att visa vad demokratiska framsteg medfört.

Ceremonin var betitlad Mirakelöarna inspirerad av William Shakespears Stormen, även om detta tidigare så luggslitna Stratford i östra London inte har haft mycket gemensamt med författarens i en mera äkta lantlig miljö.

De fyra riksdelarna fick var sin stund i ljuset med sina respektive blommor; Wales lilja, Skottlands tistel, Nordirlands lin och Englands ros, delar som tillsammans bildar en nation med så många kända markörer, där Big Ben, Beckham och bacon bara är några.

Partystarten fixade Tour de France-vinnare Bradley Wiggins (som redan på lördagen står på startlinjen i herrarnas linjelopp) när han drog i snodden på en 23 ton tung, hög och tre meter i diameter stor vällingklocka.

Sedan brakade fredagskvällen loss och drottningen krönte invigningen redan från start med sensationella bilder från en filminspelning på Buckingham Palace där James Bond i form av Daniel Craig plötsligt befinner sig framför henne.

De två synes lämna slottet i en helikopter, medan två kungliga welsh corgie-hundar tittar efter dem med bedjande ögon.

Sedan hoppade två personer fallskärm ned mot arenan samtidigt som Bond-temat spelades.

Strax efteråt intog den 86-åriga filmdebuterande drottningen tillsammans med prins Philip hedersläktaren och 80 000 personer reste sig.

Nedanför sjöng en barnkör i pyjamas God Save the Queen och ett och annat brittiskt öga var säkert inte var helt torrt.

Harry Potters skapare JK Rowlings läste Peter Pan, Kenneth Branagh läste Shakespeare, Rowan Atkinson spelade falskt.

Det var rap, det var rock, det var dån och decibel, färger och fart och en invigning som i alla fall i många twittrares tycke präglades av föryngring.

Ryttaren Rolf-Göran Bengtsson bar den svenska fanan framför den omkring 60 personer stora tvärrandiga svenska truppen.

Elden tändes kollektivt av unga brittiska idrottare och den gamle Beatlen Sir Paul McCartney avslutade festen med Hey Jude