Annons
Nyheter

Ny typ av fågelinfluensa i Sverige

Svenska fåglar har smittats av en typ av fågelinfluensa som inte tidigare drabbat landet, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Havsörnen som dog efter fler räddningsförsök på Eriksbergs viltreservat bar viruset, rapporterar P4 Blekinge.
Hälsa • Publicerad 21 februari 2018 • Uppdaterad 22 februari 2018
Foto: MARK HUMPHREY

Viruset är av typen H5N6 och har under vintern rapporterats från några andra länder i Europa. Fågelinfluensan är nära besläktad till fågelinfluensaviruset H5N8, som cirkulerade i Sverige under 2016 och i fjol, men inte lika allvarligt som H5N1 – viruset som smittad och dödat flera människor i framför allt Kina och Sydostasien.

Spridningen av det senaste fågelviruset är mycket mindre omfattande än det som spreds 2016-2017, enligt SVA.

Annons

– Mycket färre upptäckta fall på vilda fåglar, och bara ett fåtal fall på tama fjäderfän, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA, till TT.

Fallet med havsörnen visar att smittan redan finns hos fler fåglar i Sverige.

– Örnen blev ju smittad genom att den ätit sjuka, infekterade fåglar, säger Karl Ståhl.

TT: Hur farligt är det här viruset för människor?

– Det finns inga kända fall och inga tecken på att det här viruset skulle smitta människor, säger Karl Ståhl.

Nu gäller det att hålla borta viruset från tamfjäderfä, konstaterar Jordbruksverket och SVA.

"För att undvika spridning till fjäderfä är det viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskyddsrutiner och i möjligaste mån förhindrar kontakter mellan tam- och vildfågel", säger Karin Åhl, ställföreträdande enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt vid Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

John Alexander Sahlin/TT

Annons

En död havsörn i Blekinge hade en typ av fågelinfluensa som tidigare inte påvisats i Sverige, uppger Statens veterinärmedicinska anstalt. Arkivbild.

Foto: Mark Humphrey/AP/TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons