Norrby är rätt melodi för Savolainen

FOTBOLL Artikeln publicerades
Foto:Jan Pettersson

Nicklas Savolainen var på väg att få sitt genombrott i Norrby.

Då valde han att istället satsa på musiken.

Efter 1,5 år på turné är det återigen fotbollen som står i fokus.

– Musiken kom inte lägligt för fotbollen, det var jättesynd. Men det kom lägligt för mig personligen, jag var i rätt ålder och för äventyret var det klockrent. Det är något man kommer att prata om när man är 50, säger Savolainen.

Gruppen heter Albatraoz och består av ett gäng fotbollskompisar. De hade ett par hits och hösten 2013 fick de skivkontrakt hos Sony Music. Samtidigt vann Savolainen knalleligan i Norrby och sågs som lagets bästa spelare. Han valde dock ta paus från fotbollen för 1,5 år som turnerande musiker.

– Vi har varit i de flesta städerna i Sverige. Visst fick vi gage, men man gjorde det inte för pengarna. Jag jobbade samtidigt. Klart att det påverkade fotbollen, men jag ångrar ingenting.

Bandet gör fortfarande en del spelningar, men Savolainen, som var rappare i gruppen, håller på att avveckla sig själv.

– Jag har varit med två gånger i år. Vi börjar ju bli för gamla för det här – det är snart lite E-type-varning… Och så är ju jag tondöv rätt av.

Tondöv?

– Ja, jag är inte musikalisk på det sättet som man behöver vara.

Däremot är han inställd på att ge fotbollen en ny chans. Han hoppade in i Norrby i höstas och valde sedan att förlänga kontraktet över årets säsong.

– När vi pratade kontrakt inför säsongen sa jag att jag kommer att köra 100 procent om jag skriver på. Då är det fotbollen som gäller.

Det var det även i yngre åldrar. Savolainen började i Byttorp och gick till Elfsborg som elvaåring. Där blev han kvar till och med det år han var 17 – sedan lämnade han, trots att han var en av årskullens allra bästa spelare.

– Jag hade inget riktigt sug. Jag minns att Jan Mak tyckte att det var ett konstigt beslut, han hade ingen förståelse.

Det blev ett mellanår i Byttorp.

– Jag gick dit för att kompisarna var där och kom jag med i Talangmatchen mot Elfsborg. Efter den ringde Norrby, sedan var det Norrby som gällde. Det kändes naturligt, jag har alltid haft en ganska nära koppling till Norrby.

Han tänker på att mammas bror heter Mikael Andersson och är Norrbylegendar. Å andra sidan heter mammas kusin Stefan Andreasson…

Trots det är det nu alltså återigen Norrby för Savolainen. Ett Norrby som har byggt om sitt lag ganska rejält sedan i fjol.

– Det var en liten stomme som försvann, men jag tycker att vi har fått ihop en väldigt bra trupp. Den senaste månaden har bitarna fallit på plats. Max (Watson) är en jätteduktig mittback, Gzim (Istrefi) är en bra spelare och så förstås Ricky (Yarsuvat). Det kanske tar ett tag att lära känna varandra, men jag tror bara att vi kommer att bli bättre och bättre.

Är det inte en väldigt offensiv trupp?

– Jo, även bland backarna är det väldigt offensivt. Vi kommer nog att få jobba mycket med försvarsspelet. Vi släppte in lite för många enkla mål förra året.

I den nya truppen är Savolainen plötsligt lite av en veteran.

– Det känns sjukt att som 25-åring kunna kalla sig en gammal Norrbyspelare. Men det har höjt mig att få ta lite ansvar i laget. För mig är det bara positivt.

Under åren i Elfsborg var han mittback i sin åldersgrupp och ytterback när han spelade med de som är ett år äldre. I Norrby har han flyttat runt, huvudsakligen har han varit mittback eller innermittfältare.

– Jag spelar där jag behövs. Det har egentligen varit från match till match. Det var tufft i början, men man lär sig.

I fjol kämpade Norrby i botten av serien och räddade sig kvar genom en god höstspurt.

– Ambitionen är alltid att vara i toppen. Jag säger inte att vi skall gå upp, men jag tror verkligen att vi kan vara med i toppen.

BT: Det trodde klubben i fjol också.

– Det var en på pappret tuffare serie förra året. Då hade de gjort en bra försäsong, och var kanske nöjda innan serien drog i gång. I år vet vi att vi står inför utmaningar, att vi har mycket att jobba med.

Fakta

Nicklas Savolainen

Född: 19 februari 1991

Bor: i Göteborg tillsammans med Linnéa Hultqvist

Jobb: Regionchef, säljare på Fristads.

Klubbar i karriären: Byttorp –2001, Elfsborg 2002–08, Byttorp 2009, Norrby 2010–13 och Norrby hösten 2015–

Visa mer...

Fakta

Albatraoz

Består av Aron Ekberg, Måns Harvidsson, Andreas Reinholdsson, Rasmus Sahlberg och Nicklas Savolainen.

Gjorde våren 2013 låten Albatraoz och lade upp den på youtube. På sommaren fick de skivkontrakt med Sony Music och i januari 2014 hade låten 8,5 miljoner spelningar på Spotify. Låten låg 18 veckor på Sverigetopplistan och slutade på plats 36 för hela 2013.

Under artistnamnet Aron Chupa har Ekberg sedan fått flera ännu större hits. Hans låt "I'm an Albatraoz" har toppat listor i Sverige, Danmark, Ungern, Polen och Turkiet. Den har sålt dubbel platina i Sverige, Australien, Kanada och Italien samt platina eller guld i Danmark, Tyskland, Mexiko, Nya Zeeland, Sydafrika och Österrike.

OBS: uppgifter från Wikipedia.

Visa mer...