Nilsson besegrade omöjliga Johaug

Sport Artikeln publicerades
Stina Nilsson. Arkivbild.
Foto: Jacques Boissinot/AP/TT
Stina Nilsson. Arkivbild.

Stina Nilsson lyckades med det som har varit omöjligt den här längdsäsongen.

Hon besegrade Therese Johaug.

– Jag förväntade mig inte att vara med Therese hela vägen över mållinjen, säger Nilsson enligt Aftonbladet.

Skidor

Therese Johaug hade vunnit samtliga distanslopp som hon hade ställt upp i den här säsongen. Men det blev inte en 13:e seger för norskan när 10 kilometer masstart avgjordes i världscupavslutningen i Québec, Kanada.

Ingvild Flugstad Østberg inledde bäst och var i ledningen efter 2,5 kilometer följd av Frida Karlsson på andraplats. Men efter halva loppet tog Therese Johaug över förstaplatsen, och tillsammans med Østberg drev hon upp tempot ordentligt. Stina Nilsson och överraskningen Maja Dahlqvist låg på tredje respektive fjärde plats och slet hårt för att hänga med.

På sista varvet lyckades Johaug skaka av sig Dahlqvist, men trots flera försök lyckades hon inte bli av med Østberg och Nilsson.

Slutet blev en spurtuppgörelse mellan Nilsson och Johaug. Där stod sprintspecialisten Nilsson för en sedvanlig kanoninsats på upploppet och gled först över mållinjen. Därmed bröt hon norskans dominans och tog hem säsongens första seger på distans.

– Det kändes väldigt bra i dag. Planen var att gå för bonussekunderna och sedan bara så fort jag kunde, men jag förväntade mig inte att vara med Therese hela vägen till mållinjen. Men jag är så glad att jag är överst på pallen igen, säger Stina Nilsson enligt Aftonbladet.

Johaug var imponerad av Nilssons insats.

– Jag försökte så gott jag kunde hela vägen, men det är svårt och hon hängde på. Hon är i bra form och det är otroligt kul att se utvecklingen som hon har gjort på distans. Hon är en hård nöt att knäcka, och det är roligt att se vilken fin form hon är i, säger Therese Johaug till NRK.

Ebba Andersson slutade fyra efter att ha ramlat i början av loppet, och Maja Dahlqvist blev till slut sexa.

Övriga svenskor: Jonna Sundling blev nia, Charlotte Kalla elva, Ida Ingemarsdotter 14:e, Evelina Settlin 16:e och Frida Karlsson 17:e.

Världscupen avslutas med 15 kilometer jaktstart på söndagen.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.