Nackfraktur efter fall i Borås ridhus

Ridsport Artikeln publicerades
Emma Emanuelsson föll olyckligt i Borås ridhus i måndags. I går konstaterades en fraktur på en kota i nacken.
Emma Emanuelsson föll olyckligt i Borås ridhus i måndags. I går konstaterades en fraktur på en kota i nacken.

Nackfraktur på Emma Emanuelsson.

Återbud på grund av ryggskott från fjolårssegraren Peder Fredricson.

Gina Tricot Grand Prix har haft en olycklig start på veckan.

30-åriga Emanuelsson, med ett SM-guld från 2014 på meritlistan, tävlade i en nationell 1,20-klass under måndagen men föll i samband med en kombination av Tussilage de Baucis.

– Hon flög av, landade på huvudet och vred nacken, säger Emanuelssons sambo Christoffer Gottlieb.

När BT når honom har svaret på tisdagseftermiddagens magnetröntgen precis kommit.

– Emma har en fraktur på ett utskott i nacken. Det är en genomgående fraktur men hon har full känsel i armar och ben vilket naturligtvis är väldigt positivt. Nu väntar åtta till tio veckors rehabilitering, säger Gottlieb.

Hur mår Emma?

– Det är tungt och jobbigt, så klart. Samtidigt vet hon att det kunde ha gått så mycket värre. I det perspektivet är åtta–tio veckors frånvaro ingenting.

I samband med Gina Tricot Grand Prix har arrangören en ambulans på plats vid Borås ridhus, vilket Gottlieb och Emanuelsson är tacksamma för.

– Emma blev superproffsigt omhändertagen av arrangörerna. De gjorde ett proffsigt jobb och allt sköttes väldigt smidigt, säger Gottlieb.

Tävlingsledaren Helen Hagström:

– Det är otäckt med olyckor, men det känns väldigt bra att vi valt att ha en ambulans på plats, trots att det innebär en större kostnad. Nu fixerade man Emmas nacke och rygg på plats direkt, och det är rutin.

På tisdagen fick hon och övriga i arrangörsstaben ett annat negativt besked: Landslagsryttaren och tvåfaldige segraren Peder Fredricson har ryggskott och tvingas ställa in sin medverkan i Borås.

– Han har ryggskott och får inte rida. Det är väldigt tråkigt, men hans hästar kommer till start ändå och ska ridas av Stephanie Holmén, som är deras hästskötare, säger Hagström.