Mystisk riggning kan avgöra slutspelet

ottawa Artikeln publicerades

Skall Sverige ta sig till VM-final måste man sannolikt slå ut Tyskland, Frankrike och USA på vägen. Det är ingen slump att de tre högst rankade lagen finns på samma sida av slutspelsträdet. Fifa struntade nämligen i att lotta.

Just innan bollarna skulle dras på Kanadas historiska museum i Ottawa den 6 december i fjol förklarade Fifas generalsekreterare Jerome Valcke att följande gällde för de sex seedade lagen:

– Av sportsliga skäl har Kanadas lokala organisationskommitté och Fifas organisationskommitté beslutat att placera lagen på speciella spelorter.

Fast det stannade inte där, utan man placerade dessutom in lagen i förbestämda grupper, så att de skulle hamna ”rätt” i slutspelsträdet också. Den bestämda gruppfördelningen var: Kanada, Tyskland, Japan, USA, Brasilien och Frankrike.

För syns skull drog man ändå den röda bollen (Kanadas) och de fem vita. Att ordningen blev Kanada, Frankrike, Japan, Tyskland, USA och Brasilien påverkade inte det förbestämda upplägget.

Nu under VM-turneringen har en icke namngiven Fifa-talesman berättat de riktiga skälen till varför man valde att rigga spelordningen för topplagen:

– Några lag är placerade i speciella grupper av biljett- och marknadsföringsskäl, säger talesmannen till Sports Illustrated och utvecklar:

– Även om intresset för fotbolls-VM för damer har ökat rejält de senaste åren kan inte intresset från Tysklands-VM 2011 jämföras med det för herrarnas VM i Brasilien. Att fylla arenorna är ett huvudmål för Fifa och värdnationen.

De lag som fyller arenorna är Kanada och USA. Därför skall de ges bästa förutsättningar till avancemang.

I gruppspelet blev det jackpot för Fifas och Kanadas organisationskommittéer. Samtliga seedade lag vann sina grupper och arrangörerna har fått det slutspelsträd man riggade för.

Det innebär att publikmagneterna Kanada och USA slipper att möta andra gruppsegrare förrän i semifinal. Övriga fyra gruppsegrare är däremot lottade mot varandra redan i kvartsfinal.

Dessutom hamnar världens tre högst rankade lag; Tyskland, USA och Frankrike på ena halvan och Kanada på den andra.

Sverige misslyckades som bekant med att komma grupptvåa och hamna på Kanadas halva. Vårt lag befinner sig nu mitt i getingboet.

– Det väl som det här mästerskapet är, vi har hamnat på den svåraste sidan. Men det är vårt eget fel. Som vi har spelat i gruppen, med de poäng vi tagit – då hamnar vi på den här sidan. Det är bara att gilla läget, sa Therese Sjögran efter att Sverige blivit klart för slutspel.

Hon tog inte upp att Sverige faktiskt blev bortkollrat dagarna innan VM-lottningen. Istället för att göra som i herrarnas mästerskap och toppseeda värdnationen plus de som ligger högst på världsrankingen valde Fifa av ”geografiska skäl” att ta med sjätterankade Brasilien på bekostnad av femman Sverige. Därmed gjorde det möjligt för vårt lag att lottas in i samma grupp som USA.

I samband med det sa Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson så här till Radiosporten:

– Det borde inte vara någon som helst skillnad på om det är herr- eller damfotboll, men uppenbarligen har det varit så.