Annons

Mora-Nisse har avlidit

Nils "Mora-Nisse" Karlsson har gått bort, 94 år gammal.
Sport • Publicerad 16 juni 2012

I fortsättningen får skidåkaren Nils "Mora-Nisse" Karlsson nöja sig med att hålla till i historierna och legenderna. Där han redan länge varit en stark karaktär. Karlsson, 94, gick bort på lördagsmorgonen.

Nils "Mora-Nisse" Karlsson kommer för alltid att vara förknippad med Vasaloppet. Han vann nio gånger, varav sju i rad, åren 1945-1951. Efter karriären hade han sedan olika poster i ledningen för loppets organisation ett flertal år. Han var en urkraft inom svensk skidsport.

Annons

– Han var en fantastisk människa, en tävlingsmänniska som aldrig gav upp, sade Lars-Gunnar Björklund, mångårig referent i radio och tv av Vasaloppet, när han nåddes av beskedet.

Sju segrar i rad är rekord, närmast är Janne Stefansson, med fem raka mellan 1962 och 1966. Därefter kommer den regerande mästaren Jörgen Brink med tre i rad, 2010, 2011 och 2012. Även Jan Ottosson har tre raka segrar, 1989, 1991 och 1992 (1990 blev loppet inställt på grund av snöbrist).

– Hur mycket Jörgen Brink än tar i så kommer han aldrig att slå Nisses rekord. Det går inte, sade Lars-Gunnar Björklund.

Det var långtifrån bara Vasaloppet som var Mora-Nisses domäner.

Han har enorma meriter. Exempelvis 17 individuella segrar i SM, tre segrar i Holmenkollen och så det största som finns. OS-guld på 50 kilometer i St Moritz 1948. Svenska Dagbladets bragdguld fick han redan 1944.

– Det finns ingen i Sverige som betytt så mycket för sin ort som Mora-Nisse. Inte ens Sven Tumba. Nu måste Mora hylla honom, sade Lars-Gunnar Björklund.

Senare i karriären hade han även ledarroller inom längdåkningen.

– Han var ledare för landslaget hela tiden när jag körde, där har han betytt en del, sade Janne Stefansson.

Strax innan sin 95:e födelsedag gick Karlsson ur tiden.

– Han avled i morse, bekräftade Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Annons

Han vallade sina egna skidor, med blåslampa ute i spåret, när han åkte Vasaloppet. Och han bröt aldrig ett lopp, av de 275 han ställde upp i. Historierna är många.

Så Nils "Mora-Nisse" Karlsson kommer att trivas, och passa väldigt bra i legenderna.

Namn: Nils "Mora-Nisse" Karlsson

Född: 25 juni 1917.

Meriter i urval:

Nio segrar i Vasaloppet, varav sju i rad 1945-1951.

OS-guld 1948 St Moritz, 50 kilometer.

17 individuella segrar i SM.

Tre segrar i Holmenkollen.

Svenska Dagbladets bragdguld 1944

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons