Annons

Malin Henrikson: Mental träning kan ta Paulsson till OS

Idrotten blir sällan mer skoningslös än under ett mästerskap, där slitvargarna måste visa att de har pannben också.
Se bara på kortbane-EM och träningsfenomenet Adam Paulsson.
Malin HenriksonSkicka e-post
Publicerad 15 december 2017
Malin Henrikson
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Adam Paulsson har ett par steg kvar .
Adam Paulsson har ett par steg kvar .Foto: Jessica Gow/TT

Under SM-veckan i Borås berättade förbundskapten Ulrika Sandmark att hon aldrig har sett Sarah Sjöström darra. Simstjärnan har förutom en fantastisk fysik och ett naturligt vattenläge också ett utvecklat tävlingspsyke, som har fört henne från framgång till framgång.

Hon har tagit guld på alla stora mästerskap och slaktat världsrekord i en hastighet som har gjort oss bortskämda och nästan lite likgiltiga. Den missade finalplatsen på specialgrenen 50 meter fjäril härom dagen bör man inte lägga för mycket vikt vid. Kanske var hon en smula arrogant när hon försökte spara på krafterna i en EM-semifinal, men det är ett misstag som hon inte lär göra om.

Annons

Idrottspsykologen Göran Kenttä, som jobbar med bland annat simlandslaget och just nu befinner sig på tävlingarna i Köpenhamn, vill inte uttala sig om enskilda simmare, men säger att personligheten naturligtvis påverkar hur man agerar under press. Samtidigt menar han att mästerskapsnerver är något som man kan lära sig att bemästra, så att man har fokus på tävlingen och den egna prestationen och inte låter sig distraheras av allt runt omkring.

De flesta idrottare lägger bara en bråkdel av tiden på mental träning. De fokuserar istället på kondition, styrka och teknik, men Kentää har rätt i att den som gör det mentala jobbet kan skaffa sig konkurrensfördelar

SK Elfsborgs Adam Paulsson har rykte om sig att vara extremt träningsvillig. Han har setts som en viktig lagspelare på NEC (Nationellt elitcentrum), där han och Sarah Sjöström är två av ett fåtal utvalda elitsimmare. Men förbundskaptenen har signalerat att det är dags att börja leverera i de stora sammanhangen.

Det gjorde Paulsson på Universiaden i Taipei där han tog sig till två finaler och satte svenskt rekord på 400 meter medley. Det var biljetten till kortbane-EM.

”22-åringen har redan en bärkasse med SM-medaljer hemma och om han ska ta de där sista stegen i sin karriär krävs inte bara att han sätter tekniken utan att han tränar upp vinnarskallen och hanterar pressen.”

Väl där tog han sig till final på 400 meter frisim samtidigt som junioren Victor Johansson helt obekymrat slog svenskt rekord två gånger om och stal rubrikerna. Att ha tagit sig till sin första EM-final är självklart inget fiasko, men Paulsson hade hoppats på mer och simmade långsammare i finalen än i försöken och nådde inte sin fulla potential.

Och när sedan specialdistansen 400 meter medley kom kroknade han halvvägs och kom sist i sitt heat på en tid fem och en halv sekunder sämre än sitt personbästa.

22-åringen har redan en bärkasse med SM-medaljer hemma och om han ska ta de där sista stegen i sin karriär krävs inte bara att han sätter tekniken utan att han tränar upp vinnarskallen och hanterar pressen. Då kan det bära hela vägen till det största av alla mästerskap – OS i Tokyo 2020.

Att Victor Johansson kommer att dansa vidare dit känns mer självklart.

Annons
Annons
Annons
Annons