Annons

Medaljrekord för Norge i OS

Det går bra för Sverige i OS, men det går ännu bättre för Norge. Rekordbra. Ingen nation har tagit fler medaljer i ett vinter-OS än vad Norge gjort i Pyeongchang.
Olympiskt • Publicerad 24 februari 2018
Så mycket norrmän, så mycket medaljer. Johannes Høsflot Klæbo och Martin Johnsrud Sundby med sina guld efter sprintstafetten.
Så mycket norrmän, så mycket medaljer. Johannes Høsflot Klæbo och Martin Johnsrud Sundby med sina guld efter sprintstafetten.Foto: Patrick Semansky

Den norska OS-truppen hade dubbla anledningar att fira bronset i den alpina lagtävlingen i parallellslalom.

Det var Norges 38:e medalj i Pyeongchang, vilket är nytt rekord för ett land i vinter-OS, en fler än USA:s 37 pallplatser från spelen i Vancouver 2010.

Annons

Norges medaljfacit hittills i Sydkorea: 13 guld, 14 silver och 11 brons.

Av de norska medaljerna har hela 13 kommit i längdåkning, varav sex guld, däribland tre stafetter. Norrmännen har även haft stora framgångar i bland annat alpint, backhoppning, skridsko och skidskytte.

Kanada har tagit näst flest medaljer i Pyeongchang, 28 stycken. Det är två fler än Tyskland, som dock ligger före i medaljligan, tack vare lika många guld som Norge, 13 stycken.

Sveriges medaljfacit hittills i spelen är sex guld och fem silver.

Norrmännen reagerar förstås med sedvanlig ödmjukhet inför sina framgångar. Den norska idrottsministern Trine Skei Grande kunde inte hålla sig från att ge ett litet nålstick på Twitter när hon upptäckte den amerikanska presidentdottern Ivanka Trump på hedersläktaren under finalen i snowboardens big air.

"Ser Ivanka Trump rusa ut från stadion i en snygg röd skidoverall med Secret Service i släptåg, men här nere i hörnet sitter en liten tjock idrottsminister från landet som har tagit flest medaljer", skev Trine Skei Grande.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons