Margarin-den största hälsofällan!

Sport Artikeln publicerades

Vilken är den enskilt största missuppfattningen om bra kosthållning och följaktligen det största misstaget folk i allmänhet gör i mataffären?

Svaret på den första frågan är att de flesta tror att man framförallt bör undvika fett när det i verkligheten är socker som är orsaken till i princip alla kostrelaterade sjukdomar. Fett, även det mättade animaliska fettet, är som jag skrivit om flera gånger innan, en naturlig och nyttig ingrediens i vår kost. Dessutom helt logisk ur ett evolutionärt perspektiv då fett alltid funnits närvarande i den mänskliga kosten. Den raka motsatsen gäller för socker och alla andra raffinerade kolhydrater.

Svaret på den andra frågan är att många satsar på helt fel fett och väljer olika former av margariner framför naturens perfekt sammansatta produkt; smör! Att detta felaktiga val beror på okunskap som en direkt följd av den bedrägliga och helt vilseledande reklamen är ett säkert antagande?.En reklam som för övrigt är skrämmande aktuell där hela den samlade margarinindustrin nu lierat sig i ett försök att lura på det svenska folket än mer av sin kemiskt ohälsosamma sörja som är så långt ifrån naturlig som tänkas kan. Gå inte på den reklamen! Den förvanskar och utelämnar fakta och är i vissa fall rent lögnaktig.

När jag observerar många människors matkorgar så är det uppenbart att många gör ett desperat försök att kompensera sin i övrigt bristfälliga diet och satsar på produkter med prefixen ”lätt-”, ”mini-” och ”diet-”.

I allmänhet innebär det att man köper en i högsta grad raffinerad produkt. I regel antyder de ovan nämnda prefixen att produkten har mindre fett än ursprungsprodukten och i bästa fall innebär det att man bara får en urvattnad produkt med taskig smak och för mycket socker. Men i värsta fall innebär det att man köper en gravt ohälsosam produkt! Vilket precis är fallet när man köper ett margarin av valfri sort. Faktum är att jag har svårt att komma på något som är mer ohälsosamt eller raffinerat än just margarin. Och att detta går stick i stäv med den reklam som nu sköljer över oss visar bara hur skrupelfri livsmedelsindustrin kan vara. För den som läst den utmärkta boken ”Den hemlige kocken” av Mats-Eric Nilsson, kommer detta givetvis inte som en överraskning men för den som i normalsvensk naivitet tror att livsmedelsindustrin i allmänhet bryr sig om hur vi mår kan det komma som en obehaglig chock.

Och utan att på något sätt gå in i detalj på den mycket långa raden av argument, fakta och bakgrund till varför margariner och lättmargariner är direkt skadliga så ska jag bara belysa en detalj och dessutom komma med en uppmaning:

Margariner är till stor del gjorda av vegetabiliska oljor och oljor är som alla vet rinnande. För att denna olja ska fungera i fast form så genomgår den en kemisk process som i alla avseenden är ohälsosam. Dessutom är margarinindustrins papegojliknande argument att ”vegetabiliska oljor är en viktig del av en hälsosam kost” en sanning med mycket modifikation. Oljor kan nämligen vara av högst skiftande kvalitet. Olivoljor köper vi ju exempelvis i mataffären med beteckningen ”extra virgin” som visar att den har högsta kvalitet. Men det finns en fallande skala hos olivolja och andra oljor där de billigaste och mest raffinerade sorterna används bland annat i olika industriella sammanhang och är gravt ohälsosamma att förtära. Och med vetskapen om hur skrupelfri livsmedelsindustrin kan vara i andra sammanhang så ska ingen inbilla sig att det är de finaste, hälsosamma och mest naturliga oljorna som används till margarintillverkning. Så mycket var det reklamargumentet värt?

Min uppmaning är att ni ska jämföra innehållsförteckningen på ett paket smör och exempelvis mini-Lätta. Smör som är ett fullständigt naturligt och nyttigt alternativ i sammanhanget är gjort på hundra procent grädde och lite salt samt mjölksyrakultur. Jämför det med det lilla kemilabbet i mini-Lätta och fråga er själva om det känns som ett lämpligt och hälsosamt alternativ för dig och din familj? Tycker du att dina barn ska äta det?

Passa dessutom på att reflektera över det ytterligt absurda namnet mini-Lätta?Det är inte bara lätt utan mini-lätt?

Ditt bästa val i affären är alltså att köpa smör, samt youghurt och mjölk med fett i men utan socker och annat skräp och istället slänga ut alla riktiga hälsofaror som lurar i färdiggjorda köttbullar, fiskpinnar och djupfrysta färdigrätter.

Om du ställer dig frågan vad din gammelmormor hade använt för ingredienser i maten så kommer dina val i hyllorna att bli enklare!