Annons

TV: Malmö FF mästare – se avgörande målet

SM-guldet är MFF:s 20:e genom tiderna.
Malmö FF är svenska mästare för 20:e gången och kan lägga till en andra stjärna på matchtröjan.
Och guldet togs med stil.
MFF vände 0–1 till 3–1 borta mot IFK Norrköping.
Fotboll • Publicerad 16 oktober 2017
Foto: Jessica Gow/TT

Med tre omgångar kvar att spela är Malmö FF, på sina 60 poäng, tio poäng före tabelltvåan AIK och i en ointaglig ledning. Men det var länge en allt annat än enkel uppgift att ta de sista nödvändiga poängen på Östgötaporten.

Norrköping fick bra betalt för sitt snabba, skickliga och modiga passningsspel. Malmös press blev ofta uddlös och med sina rappa omställningar, ofta med bollen hos David Moberg Karlsson eller Simon Skrabb i ett tidigt skede, kom Norrköping fram till lägen.

Annons

Det stannade vid utdelning en gång – men det tidigt. Moberg Karlsson satte fart framåt – med Malmös centrala mittfält bakom sig – men hittade inget vettigt passningsalternativ.

Vad gör man då?

Skjuter.

Moberg Karlsson drog till med vänsterfoten. Hårt och välplacerat, till höger om Johan Dahlin.

Norrköping sålde spelare i parti och minut under transferfönstret, utan att förstärka i samma omfattning, vare sig i kvalité eller kvantitet. Managern Jens Gustafsson fick jobba med vad han hade och under knapphetens kalla stjärna hittade han rätt.

3-4-3-systemet passar materialet bäst – och en som kommer till sin rätt är David Moberg Karlsson.

– Jag har fått en lite ny roll, jag kommer mer centralt. Det nya spelsystemet har gett oss lite mer ytor och vi kan komma mer rättvända, sade han till C More i halvtid.

Och lade till:

– Det skulle vara fantastiskt att knäppa till dem (Malmö FF) så att de inte får vinna i kväll.

Ord han snabbt fick tugga i sig. Hans lagda krokben fick Malmö att snubbla, inte falla. Det fanns gott om tid att reparera skadan och fixa till en guldfest. Och i andra halvlek visade Magnus Pehrssons MFF hela tyngden och kraften i sitt kunnande.

Annons

Redan fyra minuter efter pausen kom repliken. Carlos Strandberg, ett ständigt hot med sin fysik, höll undan Linus Wahlqvist, kompisen i U21-landslaget, och tryckte in 1–1 på Anders Christiansens inspel.

Ett mål till och guldet var klart.

Efter exakt en timma kom det. Malmö såg hela tiden farligt ut på hörnor och till slut kom utdelningen. Mittbacken Lasse Nielsen, dansken som nu kan titulera sig mästare i tre länder – Danmark, Belgien och Sverige – mötte Christiansen hörna med pannan.

Den sista halvtimman handlade om att spela av matchen. Det klarade Sveriges bästa klubblag – men inte utan problem. Norrköping jagade kvittering in i det sista. I stället fick Anders Christiansen drömträff med sex minuter kvar.

Matchen urartade i slutet, när åtskilliga av Malmös över 2 000 tillresta lämnade läktarna och klev ned på innerplanen.

Malmöspelarna och Magnus Pehrsson fick mota bort supportrarna och matchen kunde slutföras.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons