Ludvig, 13, skadades för livet på Elfsborgsmatch

Skara Artikeln publicerades
Foto:Mariell Dahlström

När 13-årige Ludvig Gustafsson fick chansen att vara bollkalle på en allsvensk match blev han jätteglad. Men upplevelsen förstördes av ett inkastat knallskott, och ljudet av det kommer tjuta i hans öron för resten av livet.

– När han låg och grät på nätterna de första veckorna blev det väldigt påtagligt – det är någon som har skadat mitt barn. Och det gör ont, säger pappa Per Gustafsson.

– Jag var ledsen för att jag inte kunde somna, och orolig över att det skulle vara så för resten av livet, säger Ludvig.

Det var när Elfsborg mötte IFK Norrköping på Borås Arena den 19 oktober förra året som Ludvigs lag Varnhems IF fick chansen att vara med som bollkallar. Ludvigs position i ena hörnet av arenan, precis vid bortaklacken, passade honom också bra.

– Jag gillar stämningen när de står och sjunger hela matchen och om man inte överdriver kan det vara häftigt med bengaler i olika färger också.

Men i andra halvlek märker han att det är något som ligger och pyr i gräset några meter bredvid honom, och att två av Norrköpingsklackens ledare håller för öronen.

– Jag förstod inte vad det var, så när det smällde var jag inte beredd. Jag blev chockad över att ljudet var så fruktansvärt högt och visste inte vad jag skulle göra.

Tjutet i öronen, främst det högra, kommer direkt efteråt, och ljuden från klacken blir plötsligt väldigt skarpa. Två vakter märker att Ludvig håller för öronen och ger honom ett par öronproppar, men annars fortsätter allt som vanligt. Ludvig fortsätter att vara bollkalle. Det behövs ju bollkallar, tänker han.

Efter matchen är varken han eller föräldrarna särskilt oroade. Tjut i öronen brukar ju gå över. Men efter flera nätter där Ludvig haft svårt att sova på grund av tjutet går de till läkaren, som konstaterar att det är tinnitus.

– Och han är extra sårbar för nya smällar så det får verkligen inte hända igen. Min svärmor lider av svår tinnitus och när man ser hur hon har det blir man rädd, för det är nästan outhärdligt, säger Per.

– Jag har varit en person som tycker om ganska höga ljud, jag gillar när det smäller på nyår till exempel. Men nu när jag måste ha hörselkåpor eller öronproppar på mig blir det inte samma goa känsla, säger Ludvig.

Personen som kastade knallskottet, en 34-årig man från Norrköping, kunde identifieras via videokameror och är nu åtalad för brott mot ordningslagen och för att ha skadat Ludvig och två andra personer.

– Jag känner både sorg och vrede mot den person som förstört min sons öra för all framtid. Det är en vuxen människa som gjort ett medvetet val, så ansvaret ligger på honom. Men de som hejar på ett sådant beteende är ju också medansvariga, säger Per.

Hur man ska få bukt med problemet är svårare att säga men det är frustrerande att man inte ska kunna gå på ett sportevenemang utan att behöva oroa sig, menar han.

Matchen i oktober var Ludvigs andra allsvenska match på plats, och sedan dess har det inte blivit några fler. Men trots att öronen ringer med i princip oförändrad styrka hoppas och tror han ändå att det blir fler matcher i framtiden.

– Jag älskar fotboll och tycker det är jättekul att titta på. Men det kommer nog inte gå att njuta av det på samma sätt när man sitter och är orolig över att det ska smälla igen, säger han.