Ljunggren på läktaren när Sverige vann rysare

BASKET Artikeln publicerades
Precis som när Sverige mötte Italien i Boråshallen i lördags var Alviktstrion Paula Juhlin, Martina Stålvant och Elin Ljunggren placerade på läktaren i dagens EM-kvalmatch mot Kroatien.
Foto: Lars-Åke Green
Precis som när Sverige mötte Italien i Boråshallen i lördags var Alviktstrion Paula Juhlin, Martina Stålvant och Elin Ljunggren placerade på läktaren i dagens EM-kvalmatch mot Kroatien.

Inför rekordpublik tog Sverige en mycket viktig seger i kampen om en plats i nästa års EM-slutspel.

En av de som satt på läktarna i Hovet var Elin Ljunggren. Boråsaren var petad från matchtruppen även den här gången.

Det var matchen i EM-kvalet i basket som betydde allt. Då blev det en gastkramare utöver det vanliga.

Med lite mer än en minut kvar satte Amanda Zahui den förlösande tvåpoängaren som gav Sverige segern mot Kroatien med 63–55 (32–30).

Efter debaclet i Borås i lördags fick spelarna se videoklipp där italienskorna slängde sig efter lösa bollar framför fötterna på stillastående svenskor. Mot Kroatien lovade lagkaptenen Elin Eldebrink ett blågult jävlar anamma.

Frankrikeproffset Kalis Loyd, som fick chansen från start i stället för skadade Farhiya Abdi, personifierade inställningen och ledde Sverige till en knapp och oerhört viktig seger.

Det såg klart bättre ut inför 5 027 åskådare på Hovet – nytt rekord för dambasket i Sverige – än mot Italien, särskilt på offensiv planhalva. Men när Sverige hade svårt att hålla rent under egen korg kunde ändå Kroatien tidigt ta initiativet i matchen. Bortalaget var dessutom aggressivare i sina attacker, fick skjuta betydligt fler straffkast och gick till första pausvilan i ledning 19–16.

Sverige kom tillbaka i andra perioden, höll Kroatien poänglöst i nära fyra minuter och vände till ledning med 23–19. Något ryck blev det dock inte och i halvtid var ställningen 32–30.

I tredje perioden hade Blågult flera lägen att skaffa sig en buffert och till slut kom minirycket. När jättelöftet Klara Lundqvist satte Sveriges första trepoängare och Anna Barthold spädde på med två poäng var ledningen uppe i nio poäng. Kroatien kontrade dock med periodens sista fyra poäng och inför fjärde perioden var den svenska ledningen 49–44.

Då kom krampen från Italienmatchen tillbaka. Sverige gjorde inte poäng på över fem minuter men var tack vare kroatisk oförmåga fortfarande i ledning när Nathalie Fontaine satte 51–48 efter 5.03. Därefter var Sverige det något bättre laget och kunde genom Elin Eldebrink och Amanda Zahui glida ifrån till 63–55.

I och med segern är Sverige tvåa i gruppen bakom Italien, som slog Makedonien med 93–33. Toppduon har tre segrar och en förlust medan Kroatien står på två segrar och två förluster inför kvalavslutningen i november.