Ljög för att träffa Ekström

Sport Artikeln publicerades
När Johnny Ekström spelade i AC Reggiana tog han emot en ung Mathias Svensson.
Foto:Lars Hedberg/TT
När Johnny Ekström spelade i AC Reggiana tog han emot en ung Mathias Svensson.

Journalistik handlar till stor del om att välja bort. Det betyder att en och annan bra historia försvinner längs vägen. Som den om när Mathias Svensson utgav sig för att vara BT-journalist för att komma i kontakt med Johnny Bråttom.

I veckan träffade jag den före detta centertanken Mathias Svensson för att prata engelsk fotboll. Efter sina år i Portsmouth, Crystal Palace, Charlton, Derby och Norwich har han onekligen en del att berätta. Men en tabloidsida i tidningen har tyvärr sina begränsningar och alla sidospår fick inte plats.

Som att föräldrarna renoverat huset i Aplared och hittat lådor med gamla klipp. Bland annat hade det dykt upp en BT-artikel om hela den fotbollstokiga familjen där en då 12-årig Mathias slog fast att han skulle bli fotbollsproffs – i Italien. Milan var laget i hjärtat då.

Livet ville annorlunda. Och med en spelstil som till så stor del handlade om kamp och hjärta var det nog logiskt att det blev England. ”Han var mer engelsk än engelsmännen” som en kollega uttryckte det häromdagen.

Ett par år innan flyttlasset gick till Portsmouth och engelska division I gjorde Mathias Svensson en fotbollsresa till barndomsdrömmarnas Italien med en kompis. Han var förtjust i anfallaren Johnny Ekström, som på sin flackande proffsresa genom Europa då spelade i Reggiana. Det var för övrigt strax efter han hade varit i Cannes, spelat med Zinedine Zidane och avfärdat talangen med att han gjorde för många sulfinter.

Reggiana hade tagit sig upp i Serie A och skulle möta Parma med Tomas Brolin. Och Mathias Svensson bestämde sig för att försöka träffa Johnny Ekström. För att uppnå det gjorde han en fuling, ringde upp GP-sporten och utgav sig för att vara BT-journalist.

Det räckte för att han skulle få telefonnumret till Ekströms syster, som konstaterade att Johnny nog skulle tycka att det vore roligt med Sverigebesök och därför lämnade ut brorsans nummer. Och Johnny Bråttom tyckte att det var kul.

Han hämtade dem, tog med dem på träning och såg till att de fick biljetter. Något som kanske är svårt att föreställa sig skulle hända i dag, när spelarna i de stora proffsligorna är så påpassade och avskärmade.

För Mathias Svensson gjorde det stort intryck och han försökte under sina Englandsår bjuda igen. Och faktum är att jag en gång dragit fördel av det – utan att ens ha träffat honom.

Ägarna av gymmet, där jag fortfarande tränar, skulle åka och se Charlton-Manchester United och eftersom de även var sjukgymnaster åt Elfsborg hade de fixat biljetter via Svensson. De ordnade två åt mig också.

Det var en fantastisk match även om Svensson satt på bänken och blev inbytt först i 87:e. Bortaklacken sjöng ut hemmafansen men Charlton hämtade upp två underlägen och spelade 3-3 mot storlaget med David Beckham, Ryan Giggs, Roy Keane och Ole Gunnar Solskjaer.

Så vi får väl säga att skulden är betald och övertrampet glömt. Mathias Svensson-BT-sporten 1-1.