Svenskt OS-guld – Falk slutade femma

Pyeongchang Artikeln publicerades
Foto: Andrea Solero

BT: sportchef Malin Henrikson rapporterar direkt i samarbete med TT.

Det var en fokuserad Hanna Falk som passerade Kanal 5 på väg till prologen. Hon beskrev sig själv som ”lagom taggad – inte övertaggad”.

– Nu vill jag bara in på arenan, pröva skidor och komma igång.

Vad har du för taktik?

– Jag har många olika scenarier i huvudet. Det gäller att ta rätt beslut och ge järnet.

Prolologen

Stina Nilsson var snabbast i kvalet, Hanna Falk tog en stabil fjärdeplats och även Ida Ingemarsdotter (åtta) och Ana Dyvik (14:e) är vidare till kvartsfinal.

Alla svenskar är vidare även på herrsidan. UIF:s Viktor Thorn gick in på en finfin åttondeplats, Teodor Peterson blev femma, Oskar Svensson sjua och Calle Halfvarsson tia.

Så här sade pappa Johan Falk efter prologen, som han upplevde på plats i Sydkorea: ”Jag tror att hon går för det”.

Kvartsfinal

Hanna Falk jagade ikapp Jessica Diggins för att få en plats i den första semifinalen och mer tid för återhämtning inför en eventuell final. Det lyckades men där möter hon Stina Nilsson, Maiken Caspersen Falla, Krista Pärmäkoski, Sophie Caldwell och Anna Dyvik. Det kommer att bli stenhårt. Ida Ingemarsdotter utslagen.

Viktor Thorn satte staven innanför skidan i starten och föll, vilket innebar att han kom sist i sitt heat. Både Teodor Peterson och Oskar Svensson är vidare.

Semifinal

Den första semifinalen blev som väntat en uppgörelse mellan Maiken Caspersen Falla och Stna Nilsson som gick i mål som etta och tvåa. Hanna Falk jagade ikapp på slutet och gick i mål som trea på en tid som räcker för final.

Final

Den här gången gjorde Stina Nilsson inga misstag. Det blev svenskt guld med rejäl marginal till främsta utmanaren Maiken Caspersen Falla som tog silvret. Hanna Falk fick nöja sig med en femteplats.

Kläbo vann herrfinalen i lika överlägsen stil som Stina Nilsson vann sin. Oskar Svensson slutade precis som Hanna Falk femma.