Annons

Nelin och skidskyttelaget tar guld i vinter-OS

Herrlaget satte en fenomenal slutpunkt på de svenska skidskyttarnas OS.
Fredrik Lindström avgjorde guldstriden mot Norges Emil Hegle Svendsen på slutsträckan – och ordnade det sjätte blågula guldet i Pyeongchang.
Det är den första medaljen i ett vinter-OS till en sjuhäradsidrottare och den första olympiska medaljen sedan den invärvade Elfsborgssimmaren Per-Olof Östrand tog brons på 400 meter frisim i Helsingfors 1952.
OS • Publicerad 14 februari 2018 • Uppdaterad 23 februari 2018
Foto: Andreas Hillergren/TT

Vilken makalös avslutning det blev på de svenska skidskyttarnas makalösa OS. Efter tre medaljer tidigare i spelen blev den avslutande herrstafetten en gastkramande guldkamp mellan Sverige och Norge på slutsträckan.

När Fredrik Lindström och Emil Hegle Svendsen kom in tillsammans till det sista skyttet var det inga andra lag som kunde hota, förutsatt att nordborna inte skulle kollapsa fullständigt.

Annons

Lindström höll nerverna i styr.

Det gjorde inte norrmannen.

När Fredrik "Biffen" Lindström gav sig ut på det sista varvet var saken biff. Han hade 40 sekunder ner till Norge, en ledning som sedan växte ytterligare på väg in mot det högst sensationella guldet.

Foto: Andrew Medichini

Peppe Femling, på papperet det svagaste kortet i Sveriges lag, stod pall för trycket på förstasträckan och växlade som femma. Jesper Nelin var 27 sekunder efter när han gick ut på andrasträckan, men avancerade med en stark insats och lämnade över till Sebastian Samuelsson som tvåa.

Halvvägs in i stafetten var Sverige 16 sekunder bakom Tjeckien och med i medaljmatchen på allvar.

I andra skyttet på tredje sträckan var Tjeckien ett av lagen som föll igenom. "Silver-Sebbe" gjorde däremot en kanonsträcka och var i rygg på ledande Norge (Johannes Thingnes Bøe) när han dunkade slutmannen Fredrik Lindström i ryggen. Redan då var medaljen nära. Trean Tyskland var 13 sekunder efter, medan fyran Österrike hade nästan en och en halv minut upp till tätduon.

Ett lag som misslyckades rejält var Frankrike, en av de stora förhandsfavoriterna. Simon Desthieux sköt bort sig redan på förstasträckan och fransmännen var sedan aldrig med i toppstriden.

Svenska guldlaget Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström jublar efter segern.
Svenska guldlaget Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström jublar efter segern.Foto: Andreas Hillergren/TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons