Kryss efter dramatisk match

Fotboll Artikeln publicerades
Östersunds Sotirios Papagiannopoulos (th) jagas av Athletics Eneko Boveda under torsdagens fotbollsmatch i Europa Leauge.
Foto: Robert Henriksson/TT
Östersunds Sotirios Papagiannopoulos (th) jagas av Athletics Eneko Boveda under torsdagens fotbollsmatch i Europa Leauge.

Sju poäng och fortsatt gruppledning.

Efter att ha spelat ut Atheltic Bilbao var 2–2 i underkant men avancemanget i Europa League är nära för skräll-laget Östersund.

I många av matcherna mot mer meriterat motstånd av Europasnitt har Östersund varit kraftigt tillbakapressade, men lyckats få till ett par målchanser, ofta en straff och bärgat poäng.

Nu var det en ny dimension från Sveriges poplag.

Bortalaget blev fullständigt överkörda och trots en stor tavla av Aly Keita som gav gästerna ledningen i 14:e minuten fortsatte Östersund ösa på framåt som om det var ett bottenlag i allsvenskan de skulle besegra.

Därför kom kvitteringen från spanjorerna i slutminuterna som ett dråpslag.

Två tappade poäng – men också en vunnen och fortsatt ledningen i gruppen.

Och framför allt en ny boost för självförtroendet för jämtarna med tanke på vilken spel de bjöd på.

Athletic fick en försmak hur det kommer bli att möta Barcelona i nästa omgång hemma i La Liga. Nu var det ett debutantlag i Europasammanhang som ägde spelet helt mot stjärnspelarna från Baskien.

Poängen gör att Östersund är obesegrade i gruppen och med sju poäng har de förstås ett gyllene läge att avancera från gruppen. När samtidigt Zorja Luhansk fortsatte skrälla och slå Herta Berlin hemma har de två bottentippade i gruppen ryckt och leder klart före Berlin och Bilbao. Att bli gruppetta skulle dessutom ger en bonus på nästan sex extra miljoner.

Men situationen efter en knapp kvart borde fått vilken orutinerad spelare som helst att darra.

Det var årets stora tavla på hemmaplan av Östersund.

Keita har hållit nollan i fyra raka hemmamatcher i Europa league. Men när väl målet bakåt kom var det brutalt för Östersundskeepern som inte kunde få kontroll på hemåtpassningen från Ronald Mukiibi och gav bollen till Mikel Vesga som hade öppet mnål och fick hjälp av rutinerade Aritt Aduritz satt slå in ledningen redan i 14:e minuten.

Logiskt sett till vilken nivå Athletic har jämfört med Östersund, men helt ologiskt sett till första halvleken i stort.

För Östersund var det lag som bjöd på traditionellt spanskt bolltrillande och ägde bollen 62 procent av tiden. Och man gjorde det med fyra högkaratiga målchanser som resultat.

Engelsmannen Curtis Edwards var den som fick allra bästa chanser och hade med lite kyligare tillslag i sitt friläge fått bollen på mål hade det varit kvitterat.

Men Curtis och Keita kan sova gott - om de väljer att sova. För engelsmannen Edwards var den som till slut blev poängräddare när han slog in 2–1.

Nu valde han ett direktskott utifrån och då var Iago Herrerin chanslös och de flesta av de 7870 på läktaren hamnade i extas. De få plusgraderna i luften tredubblades av bara farten när fansen skrek ut sin glädje.

Bilbaos stjärna Inaki Williams stod för kvitteringen i slutminuterna.