Annons

Krönikörer sågar ishockeylandslaget

"Fiasko". "Största missen sedan Salt Lake City 2002". Kritiken mot Tre Kronor är inte nådig bland tidningarnas sportkrönikörer.
Sport • Publicerad 18 maj 2012
Foto: 

Även Pär Mårts insats och framtid som förbundskapten för landslaget ifrågasätts.

"Det tar emot att skriva det. Men det här är den största missen för Tre Kronor sedan OS i Salt Lake City 2002." Expressens Mattias Ek slår an tonen för sportkrönikörernas kommentarer efter det stjärnspäckade svenska ishockeylandslagets förlust mot Tjeckien i kvartsfinalen i VM på torsdagen.

Annons

"Det är inget fiasko att förlora mot ett taktiskt fulländat Tjeckien. Fiaskot är att försvinna så här tidigt med en sån här trupp", skriver DN:s Johan Esk.

Även Pär Mårts insats och framtid som förbundskapten för Tre Kronor ifrågasätts. "Är Pär Mårts rätt man?" lyder rubriken över Aftonbladets Mats Wennerholms krönika på aftonbladet.se.

"Frågan måste i alla fall ställas. Jag gillar Mårts och tycker att han bör fortsätta, men det har var lite för mycket snack om röda och gröna prickar i den här VM-turneringen", skriver han.

"Lallargäng"

Wennerholms kollega Lasse Anrell drämmer på stenhårt. "Man kan bara bli förbannad på det här lallargänget. Pär Mårts gjorde – med facit i hand – alla fel en coach kan göra."

Johan Esk på Dagens Nyheter är inne på samma linje.

"Jag blir inte förvånad om Pär Mårts hoppar av", skriver han och fortsätter senare: "Jag kräver inte att han ska sparkas men om Christer Englund och hans styrelse vill det har jag ett krav. Det måste gå snabbt."

Vill ha kvar Mårts

Svenska Dagbladets Janne Bengtsson går mot strömmen. Han hävdar visserligen också att VM var ett fiasko, men tycker att Mårts ska få fler chanser. "Mårts hockeyfilosofi är, som en finländsk journalist uttryckte det, det närmaste man komma rock'n'roll inom hockeyn. Framåt, offensiv, kul.

Det är bakåt det har brustit. Men så dåliga som målvakterna Victor Fasth och Jhonas Enroth varit i VM är de ju egentligen inte. Sverige tar det nästa år i stället." Det skriver Bengtsson, vars tankar brutalt sågas av Kent Jönsson på Sydsvenskan:

"Förbundskapten Pär Mårts vill vinna snyggt och uppmanar till fantasifulla lösningar, men historiskt sett har Sverige tagit många av sina triumfer genom att vinna fult. Den nya linjen älskas av spelarna, som får släppa loss, men idrott på den här nivån handlar om att vinna. Det optimala är att kombinera skönhet med segrar."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons