Krönikörer kräver Lagerbäcks avgång

Sport Artikeln publicerades

Krönikörernas dom över det svenska landslaget är hård dagen efter förlusten mot Ryssland i fotbolls-EM.

Kraven höjs nu på förbundskapten Lars Lagerbäcks avgång.

Segern var rättvis. Sverige blev utklassat av Ryssland. De tycks de flesta krönikörerna vara ense om dagen efter lagets sorti ur fotbolls-EM.

”Det var ryskt klapp, klapp, det var läckert som blinier i rysk kaviar”, skriver Rooney Jerrevång i Östgöta Correspondenten.

Men krönikörerna ägnar merparten åt sitt spaltutrymme av kritik åt det svenska spelet. Svenska Dagbladets Jan Majlard efterlyser mer satsning på offensiv.

”Det går inte att ha enbart två renodlade offensiva spelare på plan och tro att man ska kunna skapa något i internationell konkurrens”, skriver han.

Ljungberg för långsam
Sveriges stora stjärna Zlatan Ibrahimovic får relativt lindrig kritik. Men flera krönikörer påpekar att han hade behövt vara bättre om Sverige skulle ha haft en chans mot Ryssland.

Lagkaptenen Fredrik Ljungberg anses däremot generellt för långsam.

”Ljungberg är inte i närheten av den form och fart vi sett . Tiden hann ifatt den svenska kaptenen i alpländerna. Han körde fast, tog omvägar och var inte den ledare Sverige behövde”, skriver Mats Willner på Norrköpings Tidningar.

Optimismen från före Rysslandsmatchen har nu i många tidningar förbytts i bottenlös pessimism. Flera krönikörer tvivlar på att Sverige kommer att nå VM om två år.

”Lars Lagerbäck har gjort det omöjliga med fem raka mästerskapsavancemang. Han får vara nöjd med det, och han får behålla kostymen som han kan använda till vardags i kanslijobbet på Svenska fotbollförbundet – för det finns ingen möjlighet att växla om till blåställ igen och försöka ta Sverige till VM i Sydafrika 2010. Ingen kommer att klara det förresten”, skriver Stisse Åberg i Gefle Dagblad.

Kräver avgång
Ett annat återkommande tema är förbundskapten Lars Lagerbäcks ovilja att förnya landslaget. Det är också utgångspunkten när Carl Göransson i Upsala Nya Tidning – i likhet med flera andra – kräver Lagerbäcks avgång.

”Den 6 september så inleder det svenska landslaget kvalet till VM i Sydafrika. Antingen så river förbundet kontraktet innan dess – och tackar Lars Lagerbäck för de här trots allt väldigt framgångsrika åren. Eller så låter de honom ringa Teddy Lucic och fråga om han inte kan ställa upp i EM-kvalet. Jag skulle föredra det första alternativet”, skriver Carl Göransson i Upsala Nya Tidning.

Marjan Svab i Helsingborgs Dagblad vill dock utkräva ansvar högre upp i hierarkin:

”Lars-Åke Lagrell och förbundsstyrelsen borde ta konsekvenserna och avgå. Det är ytterst deras ansvar att svensk fotboll är på god väg att förvandlas till ett skämt”, skriver han.