Annons

Kalla: ”Idag var jag riktigt sliten”

Inte ens Charlotte Kalla kunde hinna med Ragnhild Haga på fristilen.
Den svenska skidstjärnans andra medalj på OS i Pyeongchang blev silverfärgad.
– Det här är vad jag hade i kroppen idag, säger den svenska stjärnan till Kanal 5.
Längdskidor • Publicerad 15 februari 2018
Charlotte Kalla tog silver på favoritdistansen 10 kilometer fristil.
Charlotte Kalla tog silver på favoritdistansen 10 kilometer fristil.Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Det var inte samma obesvarbara kraft och frenesi i åkningen som i guldloppet i skiathlon för Charlotte Kalla på fristilsloppet över tio kilometer. Det syntes på hennes grimaserande ansikte i den gassande solen över Alpensia Skidcenter, det syntes i mellantiderna från 6,2 kilometer och framåt och det hördes på Kalla själv efter loppet.

– Jag försökte komma in i en bra åkning och hela tiden fokusera framåt och få till tryck i åkningen. När det är varmare är det lättare men också ett annat sug när solen kommer åt, säger Kalla till Kanal 5.

Annons

– I dag var jag riktigt sliten. Jag fick verkligen kämpa och kriga på hela vägen.

Till en början såg det dock lovande ut.

1,3 sekunders ledning vid första mellantiden efter 1,6 kilometer var en indikation på att formen satt kvar från skiathlonen. 3,2 sekunder i "halvtid", efter fem kilometer, var det likaså.

Men Ragnhild Haga från Norge körde också fort – riktigt fort. Vid 6,2 kilometer hade plötsligt vinden vänt, och nu var Kalla den som jagade Haga med 1,7 sekunder att ta igen.

Och vinden vände verkligen rejält – för den här gången var det Haga som träffade rätt på alla cylindrar.

När Haga dundrade förbi passeringen vid 8,4 kilometer hade hon åkt dit makalösa 31 sekunder snabbare än landsmaninnan Marit Bjørgen – som där och då ledde.

När Charlotte Kalla kom till samma passering strax därefter så hade avståndet också ökat, rejält. 12,2 sekunder – och redan där tydde allt på att Ragnhild Haga var dagens guldmedaljör.

Inte ens Kalla kunde heller hota dagens norska suverän. I mål gick hon in som tvåa, med 20,3 sekunder upp till Haga som i överlägsen stil tog guldet.

Kalla lyckades dock ändå lägga vantarna på en plats på pallen. Ett hack över Marit Bjørgen och Krista Pärmäkoski, som med identiska åktider fick trängas tillsammans på bronsplatsen.

– Jag är nöjd med mitt genomförande. Det här är vad jag hade i kroppen idag. Mot Ragnhild fanns det inget att göra, hon var helt suverän. Vilken dag för henne, säger Kalla.

Annons

Charlotte Kalla i fristilsloppet där hon blev tvåa.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons