Andersson om Rohdén: ”En spelare som kan täcka upp överallt”

Fotboll Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Tre ex-elfsborgare är klara för VM i Ryssland.

Mittfältarna Viktor Claesson, Oscar Hiljemark och Marcus Rohdén finns med i Janne Anderssons landslagstrupp.

Johan Larsson var med på den senaste landslagssamlingen, men är inte uttagen bland försvararna.

TT direktrapporterar från presskonferensen.

Nu är den här, truppen som ska representera Sverige i fotbolls-VM i Ryssland i sommar. Förbundskapten Janne Andersson har haft en viktig kärna av spelare som har tagit Sverige genom kvalet, men kommer bland annat att få klara sig utan skadade duon Jakob Johansson, mittfältare, och Christoffer Nyman, anfallare.

Den stora diskussionen har varit vem som ska ta den fjärde yttermittfältarplatsen. Jiloan Hamad, Ken Sema eller Marcus Rohdén har alla setts som alternativ. Valet? Det hamnade på Rohdén, i italienska Crotone.

– Den positionen som kanske var knivigast att ta ut var den sista och fjärde yttermittfältaren. Där fanns Ken Sema som ett alternativ som har varit med innan även om han inte har spelat någon tävlingstid. Det fanns även ett par andra – Marcus Rohdén som har spelat och hoppade in senast mot Italien när vi säkrade VM-platsen, säger Andersson.

Han fortsätter:

– Han var skadad i mars och hade ljumskproblem och var inte med. Att ha en spelare som Marcus som kan spela på alla fyra platser på mittfältet kan vara väldigt viktigt för oss då det kommer vara tätt matchande. Det som föll avgörandet var hans förmåga att spela överallt på mitten. Ha någon som kan täcka upp lite överallt kändes som väldigt viktigt.

Experten Alexander Axén:

– Ett väldigt klokt val.

Olof Lundh kontrar:

– Jag kan förstå resonemanget kring Marcus Rohdén, men sedan kommer jag ändå sakna en Ken Sema eller Sam Larsson, en spelare som kan göra det annorlunda och bryta mönstret på något sätt. Men det är ju den här metoden som tagit Sverige till VM.

Förstemålvakten Robin Olsen har dragits med skadeproblem, men var med på bänken för sitt FC Köpenhamn senast och är en av tre målvakter som är med i truppen.

– Jag mår bra, axeln är okej nu. Jag har gjort allt jag har kunnat och har verkligen sugit ut det mesta ur min kropp. Jag har kunnat träna med boll de senaste veckorna, det har hjälpt mig tillräckligt, säger Olsen.

Janne Andersson har inte presenterat några reserver till de 23 landslagsspelarna. Sverige spelar i grupp F i VM, där Sydkorea, Tyskland och Mexiko står för motståndet.