Totalt spelstopp på Norrbys matcher

Fotboll Artikeln publicerades
Foto:Anders Robertsson

Svenska spel stoppar allt spel på Norrbys matcher tills vidare under resten av säsongen. ”Jag måste få mer information innan jag kan kommentera”, säger Norrbys klubbchef John Östby.

Efter misstankarna om matchfixning vid matchen mot Dalkurd i söndags (0–3) meddelar nu Svenska spel att man noterat "kraftigt avvikande oddsrörelser" på Norrbys matcher under säsongen.

Därför stoppar man nu allt spel på Norrbys matcher tills vidare under resten av säsongen, meddelar Svenska spel.

Man kommer dock att betala ut vinster som vanligt efter matchen mellan Norrby och Dalkurd.

Per Carlander är Svenska Spels chef för livespel och spelsäkerhet. Han utvecklar beslutet för BT:

– Vi har gjort en helhetsbedömning på hela säsongen, och har sett rätt kraftiga avvikelser på Norrbys matcher. Den sammanlagda bilden vi har gör att vi pausar allt spel på klubbens matcher, säger han.

Hur allvarligt är det?

– Egentligen är det inte så ovanligt att vi gör så här, det har skett ett par gånger per säsong de senaste åren, och är inte unikt. Men vi har höga beviskrav på oss själva kring att spel vi erbjuder ska vara rena, och det hade vi inte tillräckligt i det här fallet, och därför stängs Norrbyspel tills vidare.

Hur bör fotbollsintresserade förhålla sig till det här?

– Det är upp till var och en, men man ska tänka på att Svenska Spel som bolag har en ganska försiktig och ansvarstagande profil jämfört med många andra spelbolag. När vi inte känner oss helt säkra kring ett spelobjekt plockar vi bort det.

Hur många Norrbymatcher har ni hittat avvikande spelmönster på i år?

– Jag får inte gå in på exakta siffror, men det rör sig tre till fem stycken.

Vad händer nu?

– Vi har en pågående dialog med Svenska Fotbollförbundet, och nu är det upp till dem att ta det här vidare, säger Carlander.

Anders Hübinette är chefsjurist på Svenska Fotbollförbundet och är med i det ”team” från förbundet som granskar misstänkta matchfixningsfall. Han vill helst inte kommentera enskilda fall, men bekräftar avvikelserna på spelmarknaden i fallet Norrby–Dalkurd.

– Vi ser alltid allvarligt på sådana tecken på spelmarknaden. Vi vidtar ett antal utredande åtgärder, men exakt vad de består i kommunicerar vi inte offentligt. Dialogen med klubbar i sådana här ärenden sköter vi internt.

Vilka aspekter väger ni in i ert arbete?

– Generellt handlar det om allt det som vi kan ha någon insyn i som kan tyda på manipulation. Vi har hjälp av Svenska Spel samt Uefa, som bevakar spelmönstret globalt. Sedan pratar vi med folk som varit på plats, kollat tv-bilder, snackar med berörda ledare och spelare. Det är ett batteri av åtgärder och man får anpassa sig efter varje specifikt fall.

Norrbys klubbchef John Östby fick kännedom om Svenska Spels beslut via en Aftonbladet-reporter, som ringde och ställde frågor.

– Jag kan tycka att jag kunde ha fått det via Svenska Spel direkt. Just nu vet jag för lite för att kommentera.

Är du förvånad över utslaget?

– Ja, jag hade trott att det skulle gå i en annan riktning.

Hur går ni vidare?

– Det vet jag inte. Jag måste få mer information.

Men det bör väl tas upp med spelarna?

– Det kommer säkert att hållas ett möte i samband med träningen i dag.