Sveriges VM-kvalmatch ställs in – danska konflikten inte löst

Fotboll Artikeln publicerades
Sveriges Caroline Seger i nickduell med Danmarks Sanne Troelsgaard under en match i fjol.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sveriges Caroline Seger i nickduell med Danmarks Sanne Troelsgaard under en match i fjol.

Fredagens VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Danmark ställs in. Den danska spelarkonflikten ligger bakom beslutet.

"En historiskt dålig dag för damlandslaget och för alla inom dansk fotboll", säger danska fotbollsförbundets elitchef Kim Hallberg.

Det såg först ut att finnas hopp om att förhandlingarna mellan det danska förbundet DBU och den danska spelarföreningen skulle kunna återupptas under dagen. Enligt danska Ekstrabladet hade parterna åter kontakt med varandra, men något avtal fick man aldrig till.

Vid lunchtid på onsdagen kom beskedet att matchen ställs in.

– Jag fick beskedet från Danmarks generalsekreterare att de ville ha spelarna på plats klockan 10 för att förbereda sig och eftersom spelarna inte kommit så kan de inte genomföra matchen, säger Svenska fotbollförbundets generalsekretare Håkan Sjöstrand till TT.

På DBU:s hemsida konstaterade elitchefen Kim Hallberg att onsdagen är en "historiskt dålig dag".

"Det är beklagligt men också helt groteskt att vi går in i ett läge där spelarna inte vill samlas till viktiga landskamper, även om vi har erbjudit bättre villkor och uppmanat till nya förhandlingar efter matcherna. Vi upplever att spelarföreningen och spelarna tar internationella matcher och fans som gisslan i fackliga förhandlingar", säger DBU:s elitchef Kim Hallberg på förbundets hemsida.

DBU skriver att man har meddelat Fifa man ställer in matchen, och nu inväntar förbundet någon form av disciplinär åtgärd "som kan vara både ekonomisk, poängavdrag och/eller uteslutning från hela VM-kvalet".

Även Danmarks VM-kvalmatch mot Kroatien på tisdag riskerar att ställas in.

– Det här är en speciell situation och vi söker Uefa för vägledning. Det är ytterst Uefa som formellt måste ställa in matchen. Det är också Uefa som beslutar om disciplinära åtgärder som ytterst kan leda till uteslutning, säger Sjöstrand.

Sommarens EM-tvåor har förhandlat med förbundet om ett nytt landslagsavtal ända sedan i fjol. Förhandlingarna har varit svåra och sedan en tid används medlare för att försöka ena parterna.

De danska landslagsspelarna vill ha mer i ekonomisk ersättning när de spelar med landslaget, men också bättre förutsättningar runt omkring. Enligt Rosengårds anfallsstjärna Sanne Troelsgaard skiljde nyligen motsvarande nära 600 000 kronor mellan buden från DBU och spelarnas fackförening.

DBU har hävdat att det inte främst är ekonomiska frågor man är oenig med spelarna om, utan principfrågor. Förbundet har länge sagt att man inte vill stå som arbetsgivare för landslagsspelarna. Den rollen ska klubbarna ha, enligt DBU.

Inför Danmarks första VM-kvalmatch mot Ungern enades parterna om ett tillfälligt avtal, men landslagsspelarna har inför Sverige-matchen sagt att man inte tänker gå med på någon tillfällig lösning utan vill ha det nya avtalet på plats.

Bakgrund

Danska fotbollskonflikten

Förhandlingarna mellan Danmarks fotbollsförbund (DBU) och spelarföreningen, som företräder de kvinnliga landslagsspelarna, om ett nytt landslagsavtal har pågått sedan 2016.

Efter EM i somras, där Danmark tog silver, intensifierades förhandlingarna för att få till ett avtal till landskampen mot EM-finalmotståndaren Nederländerna den 15 september och till VM-kvalpremiären mot Ungern den 19 september.

Den stora stötestenen har varit att spelarna kräver att få bli anställda av förbundet när de är på landslagsuppdrag. DBU hävdar att spelarna redan har anställningar i sina klubbar. Förutom förbättrade ekonomiska villkor vill spelarna ha bättre förutsättningar runt omkring landslaget med bland annat resor, boende och träningsfaciliteter.

Det danska herrlandslaget har sagt att de kan tänka sig att avstå från motsvarande 640 000 kronor om året från sitt landslagsavtal och ge till damlandslaget. Men för att göra det kräver herrarna att damerna får samma rättigheter som herrarna har.

Parterna nådde ingen överenskommelse i september och landskampen mot Nederländerna ställdes in. Landslagsspelarna tränade på egen hand och ett drygt dygn före Ungern-matchen slöts ett preliminärt avtal över VM-kvalmatchen. Trots att den nye förbundskaptenen Søren Randa-Boldt bara hade en halvtimmes träning tillsammans med spelarna lyckades man vinna med 6–1.

Eftersom inget nytt avtal var på plats när VM-kvalveckan inför matcherna mot Sverige och Kroatien inleddes, ville DBU få till stånd en preliminär uppgörelse över matchen mot Sverige, vilket spelarna nobbade. Spelarna har tränat på egen hand i väntan på att situationen skulle hinna bli löst före VM-kvalmatchen i Göteborg.

Visa mer...