Jonte Karlsson: ”Mitt nästa jobb blir kanske att grilla korv”

Basket Artikeln publicerades
Jonte Karlssons kontrakt går ut den sista april och det blir ingen förlängning: ”Jag har ett bra cv men det är klart att man är orolig.” 2 bilder
Foto:Oskar Pålsson
Jonte Karlssons kontrakt går ut den sista april och det blir ingen förlängning: ”Jag har ett bra cv men det är klart att man är orolig.”

Jonte Karlsson har gjort sitt i Borås Basket.

– De ringde i lördags och sa att de inte vill förlänga mitt kontrakt. Så nu är jag arbetslös för första gången i mitt liv, mitt nästa jobb blir kanske att grilla korv på Statoil, säger den färgstarke tränaren.

I fredags kväll avslutades en svajig säsong med hemmaförlust mot Uppsala. Som så många gånger förut tog det slut i kvartsfinal för Borås Basket.

Efter matchen slog sportchefen Jonas Larsson fast att det kommer att bli förändringar och redan dagen därpå genomförde han den första.

– Jag hade skrivit ett ettårskontrakt och kan inte klaga. Det är naturligtvis helt upp till klubben att inte förlänga, möjligen kan jag ha synpunkter på att det meddelades över telefon, säger Jonte Karlsson, som är hemma i Södertälje med diskbråck och ”en värk som inte går att beskriva”.

Han upprepar gång på gång att han tar på sig hela ansvaret för att säsongen tog slut när den gjorde och vill inte peka finger på någon annan.

– Jag tar på mig det här. Jag har kanske spelat någon amerikan för mycket. Jag har kanske trott att vi ska klara vissa taktiska saker som vi inte har klarat av. Jag har kanske tränat laget för hårt och ställt för höga krav. Jag var kanske naiv och trodde att jag kunde förändra attityder i laget.

Direkt efter fredagens förlustmatch pratade Jonte Karlsson om hur spelet förändrades efter att James Washington lämnade för Polen efter jul.

– För mig var Washington viktig med sin aggressivitet och fysik och sin förmåga att plocka upp över hela planen. Han hade en aura och en atmosfär som smittade av sig. Jag vill spela på ett sätt som jag tycker att vi gjorde fram till att han försvann – väldigt aggressivt och med en defensiv prägel. Samtidigt måste man anpassa sig efter de spelare man har.

Du pratar en del om attityd, har den brustit?

– Jakob Sigurdarson är en fantastisk människa som alltid gör sitt yttersta och alltid sköter sig. Han äter inte ens tårta när han fyller år. Det är samma sak med Simon Gunnarsson som är medveten om sina brister och tränar extra. Jag får gåshud när jag pratar om dem. De kan titta sig i spegeln varje dag och vara stolta. Och jag är glad över hur Emil Lundstedt och Fredrik Andersson har utvecklats.

Om det här är de goda exemplen, vilka är de dåliga?

– Alla svenska spelare har gjort sitt. Men det betyder inte att amerikanerna är dåliga, de har kanske bara varit fel typer.

Har du kunnat påverka hur truppen ser ut och vilka spelare som tagits in?

– Jag passar på den.

Har det skurit sig med sportchefen Jonas Larsson?

– Jag vet inte, det får du fråga honom. Det är han som bestämmer och han som har byggt Borås Basket och jag har inga problem med honom. Och han är mycket viktigare för klubben än jag.

Vad vill du göra härnäst?

– Jag brinner ju för basket, men börjar bli lite till åren kommen och är realist och det finns inte så många liknande jobb. Jag pratade med Arbetsförmedlingen och frågade hur länge jag kan vänta på att något ska dyka upp och svaret är att det får jag inte. Jag får ta det som finns. Men jag vill ju gärna tävla. Och på något plan vill jag ha revansch, säger 59-åringen.

Vad har varit roligast under den gångna säsongen?

– Framför allt att jobba ihop med Henke (Carlsson). Jag sa till honom direkt att han inte skulle hålla med mig och det tog han verkligen fasta på. Vi har haft fruktansvärda diskussioner och han har stått upp mot mig på ett bra sätt. Jag vill även lyfta fram vår fysio och alltiallo Hasse Claesson, en fantastisk människa som alltid ställer upp.

BT söker Jonas Larsson.

Borås Basket

Säsongen i siffror

Snittpublik: 1 352 - näst bäst i ligan

Vinster och förluster: 17/15 i grundserien, 18/18 inklusive slutspel - 12/4 på hemmaplan, 13/5 inklusive slutspel

Flest snittpoäng: Jakob Sigurdarson 13,7

Flest returer: Christian Maråker 6,8

Visa mer...