Jerebko: Familjen går före EM

BASKET Artikeln publicerades
Jonas Jerebko har haft en tuff säsong med många matcher och resor.
Foto:Julie Jacobson
Jonas Jerebko har haft en tuff säsong med många matcher och resor.

Sveriges basketlandslag får klara sig utan Jonas Jerebko i det kommande EM-kvalet.

I en exklusiv intervju med BT förklarar NBA-forwarden varför han väljer att tacka nej till att medverka i kvalspelet.

När Sveriges förbundskapten för basketlandslaget Vedran Bosnic berättade för Aftonbladet i går att Jonas Jerebko förmodligen inte kommer att medverka i sommarens EM-kval påpekade han att NBA-spelaren än inte har gett ett slutgiltigt svar. Dörren var fortfarande inte stängd.

Nu väljer den bästa svenska basketspelaren genom tiderna att ge sitt besked - och förklara varför.

– Mitt slutgiltiga besked är att jag inte ska spela med landslaget denna sommar, säger Jerebko.

Boston Celtics forward menar att det inte har varit enkelt att tacka nej till landslaget.

– Det har så klart varit ett svårt beslut att fatta, men med tanke på omständigheterna kommer jag inte att vara tillgänglig att spela EM-kvalet. Det har varit en lång säsong med cirka 100 matcher i NBA. Jag förväntar mig även att jag ska skriva på ett nytt kontrakt, eftersom Boston har möjlighet att aktivera det andra året i mitt 1+1-kontrakt, men jag vet inte än hur det kommer att se ut där.

Att Sveriges fixstjärna nyligen blev pappa var också en starkt bidragande faktor när beslutet togs.

– Min dotter Izabel är en månad gammal nu. Jag vet hur säsonger i NBA ser ut, så jag kommer att försöka spendera så mycket tid jag kan min familj innan nästa säsong drar i gång.

När bestämde du dig?

- Jag tog beslutet ganska tidigt, för jag visste hur situationen skulle se ut. Jag meddelade landslagsledningen först att de inte ska räkna med mig. Jag ska prata med Vedran (Bosnic) nu i dagarna igen, det är en person jag har haft kontakt med via telefon hela tiden.

Hur ser du på din framtid i landslaget?

– Just nu tar jag det år för år, säsong för säsong. Jag vill spela med de bästa och vinna allt. Alltså är det NBA som gäller, men jag stänger absolut inga dörrar för landslagsspel i framtiden.

Trots att det ser ut som att tre av Sveriges största stjärnor (Jerebko, Jeffery Taylor och Viktor Gaddefors) av olika anledningar inte kommer att medverka i sommarens kvalspel utesluter 29-åringen inte att landslaget kan avancera till EM.

– Vi har en tuff grupp. Vi får se vilka som kommer att ställa upp, men allting kan hända. Vi har unga, hungriga spelare som jag vet vill visa framfötterna och ta Sverige till EM.

Kinnasonens beslut innebär ett tungt bakslag för det svenska basketlandslaget, men den här sommaren var Jerebko tvungen att fokusera på den viktigaste aspekten av hans liv.

– I slutändan handlar inte detta om att jag tackar nej till landslaget - utan att jag prioriterar min familj.