Annons

Jan Mak till BT om nya jobbet: "Det känns spännande och kittlande"

Den nye tränaren Jan Mak ska rädda Gais från nedflyttning. Hans plan: Att inte göra några förändringar.
Sport • Publicerad 31 juli 2012 • Uppdaterad 21 januari 2022
Gais nye tränare - Jan Mak.
Gais nye tränare - Jan Mak.Foto: Jan Pettersson

– Det finns inte nog med tid, säger Jan Mak till BT.

Gais är i behov av en frälsare. Laget har efter 17 spelade matcher i allsvenskan bara lyckats vinna en. Nio har förlorats och sju har slutat oavgjorda. Så sent som i måndags torskade Göteborgslaget med 1-3 i derbyt mot Häcken.

Annons

Men den matchen såg inte Jan Mak – lagets nye tränare.

– Jag lyckades inte få in kanalen hemma. Jag vet inte vad det var för fel egentligen. Jag var nästan i upplösningstillstånd, säger Mak som skrivit kontrakt säsongen ut med Gais.

Jan Mak menar att han själv inte kommer kliva in i klubben, förändra spelsättet och mirakelrädda laget från nedflyttning. Nej, för att man ska klara kontraktet måste alla arbeta tillsammans. Och det var den stora tron och drivet att lösa problemet som fick 67-åringen att välja Gais.

– Jag har egentligen inte känt ett sug att komma tillbaks och träna ett elitlag. Men det finns en vilja och en energi i Gais som tilltalar mig. Jag fångades av signalen att alla verkligen vill kämpa för att hålla sig kvar. Det känns spännande och kittlande, säger han.

Hur ska ni göra för att klara kontraktet?

– Det är inte så enkelt. Loppet är redan igång och det finns ingen tid för mig att introducera min fotbollsfilosofi. Jag överskattar inte min egen roll i laget. Gais har en bild av hur vi måste göra för att fixa det här. Och den ska vi fortsätta med.

De senaste åren har Mak varit elitansvarig för Elfsborg. Det har inneburit att han tränat olika ungdomslag inom föreningen, kommit med idéer om hur man ska fortsätta att utvecklas samt varit ett bollplank för övriga tränare i klubben.

Hans senaste stora tränaruppdrag sträckte sig fram till 2010. Då var han förbundskapten för Seychellerna. Innan dess har Jan Mak, som kommer från Holland, hunnit med att träna en rad olika klubbar. Allt från Elfsborg till finska Tampereen Pallo-Veikot.

– Det har aldrig handlat om status för mig. Jag har mina värderingar på andra plan. Jag är nog världens bäste tränare när det kommer till att sköta mitt PR dåligt, skrattar han.

Men vare sig han vill eller inte kommer strålkastarna att lysa på honom nu. Jan Mak har ett tydligt uppdrag som tränare för Gais: Att hålla kvar klubben i allsvenskan.

– Jag har jobbat med fotboll i över 40 år och jag vet att tillfälligheter kan avgöra mycket. Men jag tror att vi absolut har en chans.

Max Wiik
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons