Annons

Italien straffade England ur EM

Italien låg under i straffläggningen mot England. Då klev Andrea Pirlo fram och vände på allt.
Sport • Publicerad 25 juni 2012
Foto: Efrem Lukatsky

Italien är i EM-semifinal – och England har återigen åkt ut på straffar.

0–0 efter full tid och förlängning. Klockan hade passerat midnatt i Kiev och England hade övertaget sedan Riccardo Montolivo skjutit Italiens andra straff utanför.

Annons

Då var det Andrea Pirlos tur.

Den lösa chippen gick mitt i mål, helt utan chans för Joe Hart som slängde sig mot ena stolpen. En äkta Panenkastraff.

Pirlo gick från straffpunkten utan att röra en min.

Därefter missade både Ashley Young och Ashley Cole – och när Alessandro Diamanti drog sin straff i mål var saken klar.

Bäst på planen

Italien var vidare efter att ha varit det bättre laget under större delen av den mycket välspelade kvartsfinalen. Bäst av alla var Andrea Pirlo.

– Det kyliga, uträknande sätt som Pirlo hade självförtroendet att chippa målvakten med, det är något du antingen har som spelare eller inte. Det finns ingen träning som kan skapa det, sade Roy Hodgson, som sade sig vara nöjd med Englands insats i EM.

– Om vi gjorde tillräckligt, eller om det var tillräckligt bra, är en smakfråga. Men vi försökte verkligen göra vårt bästa för att vinna.

Pirlo tittade redan framåt när han tog emot priset som matchens spelare.

– Jag är glad för det, men det viktigaste är att vi gått vidare till semifinal. Vi förtjänade att göra det och nu ska vi spela en semifinal mot Tyskland. Vi hoppas att vi kan gå hela vägen, sade Pirlo.

Annons

Inga bromsklossar

En sak blev snabbt uppenbar. Om lagen hade tagit med sig några bromsklossar till Olympiastadion i Kiev så låg dessa kvar i omklädningsrummen. Det var en match där båda lagen ville visa var skåpet skulle stå – och löste det genom att ta med sig var sitt skåp.

Cesare Prandelli ville se sitt Italien rulla boll medan England satsade på ett rakare spel – en kombination som resulterade i en oerhört chansrik match. Mest så för Italien och Mario Balotelli, som dock inte lyckades förvalta något av de många solklara lägen han hamnade i.

Den här kvällen var straffarna rättvisa.

– Vi är väldigt tillfredsställda med vad vi har gjort. Men som Andrea sade, vi måste göra oss redo för matchen mot Tyskland, sade Prandelli.

– Om vi närmar oss matchen på samma sätt, samma vilja att spela fotboll, så tror jag att vi kan göra en bra match mot Tyskland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons