Annons

Italien kan dra sig ur EM

Det italienska fotbollslandslaget kan komma att dra sig ur EM på grund av de senaste spelskandalerna. Vilket land ersätter i så fall?Jo, Estland verkar ligga bäst till.
Sport • Publicerad 2 juni 2012
Foto: Fabrizio Giovannozzi

Italiens uppladdning inför fotbolls-EM, som startar fredagen den 8 juni, har varit kantad av skandaler. Först uteslöts ytterbacken Domenico Criscito från truppen efter att det uppkom att han är misstänkt för inblandning i den stora härvan med illegalt spel som nyligen avslöjades.

– Vi vidhåller att spelarna som är inblandade i utredningen inte kommer att vara med i EM-truppen, säger förbundskaptenen Cesare Prandelli till tv-kanalen Rai.

Annons

– Jag skulle vilja prata om fotboll, men det som pågår tvingar oss till något annat, fortsätter han.

Under fredagen dök det dessutom upp misstankar kring landslagsmålvakten Gianluigi Buffon. Enligt italienska uppgifter har han gjort av med närmare 14 miljoner kronor på illegalt spel hos en tobakshandlare som är spelombud i Parma, under en period på endast nio månader med start 2010.

I fall det dyker upp fler historier kring spelskandaler kan detta få konsekvensen att Italien väljer att dra sig ur mästerskapet.

– Om det är bäst för fotbollen om Italien inte är med i EM, då är det inget problem. Det skulle inte vara något problem för mig. Det finns saker i livet som jag tycker är mer viktiga, säger Prandelli, vars Italien har Spanien, Irland och Kroatien i sin grupp.

Men skulle de nu hoppa av, vilket land tar deras plats?

De länderna som bör vara närmast att ersätta i så fall är de fyra som förlorade sina matcher i playoff i november förra året. Dessa är Bosnien-Hercegovina, Turkiet, Montenegro och Estland.

Turkiet och Montenegro förlorade sammanlagt med 0–3 medan Estland och Bosnien åkte ut med totalt 1–5 och 2–6. Däremot kom Estland tvåa i den kvalgrupp som ett överlägset Italien vann efter att ha tagit 26 av 30 poäng. Estland verkar dock inte vara i bästa form, det blev förlust hemma mot Finland med 1–2 på fredagskvällen.

Att ett land drar sig ur ett fotbollsmästerskap inträffade för exakt 20 år sedan, då Jugoslavien på grund av kriget på Balkan inte medverkade i EM i Sverige 1992. Då ersatte Danmark, som sedan vann hela turneringen.

Så kan Italien ersättas i EM

Italien hotar att hoppa av fotbolls-EM om fler spelskandaler uppkommer. Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) får stödja sig på regel 9.04 i EM-bestämmelserna om hotet blir verklighet. Den paragrafer säger "Om ett land som har kvalat in till huvudturneringen inte medverkar så kan Uefa ersätta det, och om så är fallet är det de som väljer vilket land som tar platsen, baserat på resultaten i kvalificeringen till mästerskapet". Estland, Turkiet, Montenegro och Bosnien-Hercegovina slogs ut i playoff till EM. Estland slutade dessutom tvåa i Italiens kvalgrupp.

Källa: Uefa.com.

Förra fotbollsskandalen i Italien

Flera klubbar i Serie A och B försökte påverka resultatet i sina matcher under säsongen 2004–2005 och 2005–2006. Bland annat har bandade samtal visat att man försökt få vissa domare till matcherna.

Zlatan Ibrahimovics dåvarande klubb Juventus straffades hårdast. Klubbens flyttades ner till Serie B och fick börja nästkommande säsongen med minus 17 poäng. Klubben blev av med ligatitlar för de aktuella säsongerna och dömdes dessutom att spela tre matcher utan publik samt böter på 1,1 miljoner svenska kronor. Förre klubbdirektören Luciano Moggis och förre vd:n Antonio Giraudos fick femåriga avstängningar från italiensk fotboll.

Ibrahimovic nuvarande klubb Milan dömdes då att inleda säsongen med minus åtta poäng. Blev av med 30 poäng från den senaste säsongen och slutade därmed trea i den omräknade tabellen.

Även Fiorentina, Lazio, Reggina straffades med poängavdrag och böter. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons