Annons

Ishockeyspelare våldsam i match – döms i hovrätten

Även hovrätten dömer Jakob Lilja till misshandel för sin crosschecking i nacken på en motståndare.
– Det skickar ett väldigt tydligt budskap till alla våra spelare att tänka till en extra gång, säger Anders Larsson, ishockeyförbundets ordförande.
ISHOCKEY • Publicerad 26 september 2017
Jakob Lilja, här i Linköpings tröja.
Jakob Lilja, här i Linköpings tröja.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Även hovrätten anser att Jakob Liljas crosschecking i nacken på Malmöbacken Jens Olsson under ett allsvenskt möte i mars 2015 är ett fall av misshandel. Precis som i tingsrätten döms den dåvarande Röglespelaren, numera i SHL-klubben Linköping, till villkorlig dom och dagsböter.

– Det skickar ett väldigt tydligt budskap till alla våra spelare att tänka till en extra gång och visa varandra respekt på banan. För förseelser som kan orsaka skada eller överdrivet våld hör inte hemma på ishockeybanan, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, till TT.

Annons

Finns det en rädsla från förbundets sida för att det ska bli fler sådana här fall i framtiden?

– Frågan är relevant att ställa sig och i det här fallet ska vi analysera domen, men vis av erfarenhet hittills är det inte så. Även om detta är väldigt ovanligt är det inte unikt. Det händer att förseelser och händelser är av den här arten tar ett steg till och hamnar i allmän domstol. Det har hänt förut och det har inte lett ett ökat antal ärenden, men det är klart att detta skapar en viktig debatt och något vi måste analysera mer noggrant, säger Anders Larsson.

Larsson framhåller att ishockey har ett "i stora delar väl fungerande bestraffningssystem" med disciplinnämnden, men att det aktuella fallet lyfter frågan om var gränsen går för vad som idrotten själv kan bestraffa en spelare för.

– Vad är det egentligen som man samtycker till och vad kan man absolut inte förvänta sig? Nu när domstolen fäller spelaren har man gått över den gränsen. För oss inom idrotten och hockeyn är det oerhört viktigt att veta var den gränsen går, säger Anders Larsson.

Han välkomnar att fallet med Lilja nu även har hanterats i en högre instans.

– Vi inom idrotten och ishockeyn har ju till att förhålla oss till domstolen. Samhällets regler gäller ju ytterst. Ishockeybanan är ingen fristad.

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd dömde Lilja, som sedan hösten 2015 spelar för SHL-klubben Linköping, till tio matchers avstängning. Fyra av matcherna omvandlades till böter på 12 000 kronor.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons