Holvik: ”Jag hatar bangers”

Fotboll Artikeln publicerades
Foto:Anna Claesson

När matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF bröts igår markerade guliganernas ordförande direkt på twitter:

”Jag hatar bangers och hoppas skiten försvinner för alltid.”

Om bengaler är en vattendelare i supporterled verkar synen på bangers mer enad.

– Det är ren skit. Det tillför ingenting, säger Glenn Holvik, som redan 2011 var med och markerade via intresseorganisationen SFSU – Svenska fotbollssupporterunionen.

– Då var det mycket bangers och ett par matcher avbröts, bland annat en mellan AIK och Syrianska och hela supportersverige gick ihop och tog avstånd.

I SFSU:s skrivelse, som Guliganerna då ställde sig bakom, står det bland annat:

”Knallskotten fyller ingen funktion som stämningshöjare utan skapar istället obehag och irritation på läktare och på planen. Därför tar SFSU avstånd från och fördömer användandet av bangers i samband med matcher.”/…/”Att knallskott används och orsakar avbrutna matcher är inte ok. Det är i slutändan vi supportrar som drabbas. Avbrutna matcher innebär att vi inte får den produkt vi har betalat för, matchen.”

Glenn Holvik säger samtidigt att knallskott inte varit något stort problem i Borås. Det förekom bland annat på guldmatchen 2012, men då markerade de gulsvarta supportrarna direkt.

– Folk agerade för att det inte skulle hända igen.

Det var även ett par uppmärksammade fall på Borås Arena hösten 2014 (Djurgården) och hösten 2015 (Norrköping) men då var det bortafans som var inblandade.

– Det har ploppat upp rätt ordentligt på senare tid om man ser på allsvenskan i stort och förra veckan inleddes en diskussion på SFSU:s forum om ett ny avståndstagande, säger Glenn Holvik.