Historisk handbollsseger: ”Enorm glädje”

Sverige spelar om medaljerna i handbolls-VM – för första gången någonsin.
Laget ruskade av sig en tung start och sprang om Danmark när Filippa Idéhn radade upp räddningar.
Efter 26–23 (13–11) väntar semifinal i Hamburg på fredag.
Handboll • Publicerad 12 december 2017

– Tomhet, enorm glädje och stolthet, säger förbundskapten Henrik Signell till Kanal 5.

Kvartsfinalen i handbolls-VM mellan Sverige och Danmark målades upp som en match mellan målvakterna Johanna Bundsen och Sandra Toft.

Då stal Filippa Idéhn showen. Den svenska andramålvaktens räddningar innebar början på slutet för Danmark.

När Stine Jørgensen satte 8–6 hoppade Idéhn in i stället för Bundsen – som inte hade stoppat ett enda avslut – och satte tonen direkt.

Det bäddade för vändningen och den historiska semifinalplatsen.

– Det var Janne Ekman (målvaktstränaren) som skötte målvakterna där.

Danmark träffade mest rätt i början.

Sverige fick ingen rörelse i offensiven och sprang ideligen in i danska björnkramar. Dessutom inledde Toft inspirerat.

På andra planhalvan fick niometersskyttarna Stine Jørgensen och Mette Tranborg hål på Bundsen.

Sverige gjorde inte sitt första spelmål förrän efter nära åtta minuter och underläget var som mest 2–5.

Ungefär samtidigt som Idéhn kom in började det flyta bättre i det svenska anfallsspelet och tack vare tre raka mål var laget i ledningen för första gången, 9–8.

Hanna Blomstrand kom in och stegade flera gånger bort det aggressiva danska försvaret. Högernian gjorde totalt sju mål. Det andra betydde svenska pausledning med 13–11, efter tre blågula fullträffar i följd.

I andra halvlek var det Danmark som fastnade i det svenska försvarsnätet.

Satsningen från skyttarna blev tveksammare, Sverige vände spelet snabbt och kom till enklare lägen.

Nathalie Hagman gjorde två tidiga mål och tvingade danske förbundskaptenen Klavs Bruun Jørgensen till timeout efter sju minuter i underläge 13–17.

Det hjälpte inte.

Idéhn fortsatte att storspela och när hon räddade Fie Wollers straff vid ställningen 18–14 hade hon stoppat åtta av 14 avslut.

I anfallet därpå visade Hagman hur det ska gå till från sju meter och ordnade matchens dittills största ledning, fem bollar.

Som mest ledde Sverige med sju mål. Danmark kröp närmare men Blågult höll undan och tog revansch för kollapsen i åttondelsfinalen 2015.

– Vi har kämpat tillsammans och det är så skönt at få kvitto på det här, säger förbundskapten Henrik Signell.

– Vi har fått flyt, framgång och medvind och har jobbat ihop ett tag. Tjejerna har ställt upp på det vi vill på ett fantastiskt sätt. Alla drar åt samma håll.

I nästa match väntar kvällens vinnare i mötet Frankrike-Montenegro.