Henrikson: Som bäst när pressen var som störst

Basket Artikeln publicerades

Han har spelat i världens bästa liga dubbelt så länge som en normal NBA-karriär varar och tog sig i våras hela vägen till semifinal. BT-plaketten går till Sveriges bäste basketspelare genom tiderna.

Det är lätt att motivera varför Jonas Jerebko återigen får BT-sportens pris. Första gången var 2009, då han var helt ny i NBA och den förste svensk som lyckats ta sig dit. Att han fortfarande är kvar nio år senare är en enorm prestation i sig.

 

Boston Celtics vann den östra konferensen före Cleveland Cavaliers, men när lagen sedan möttes i NBA-semifinalen blev motståndet från LeBron James & Co för tufft.
Foto: Tony Dejak
Boston Celtics vann den östra konferensen före Cleveland Cavaliers, men när lagen sedan möttes i NBA-semifinalen blev motståndet från LeBron James & Co för tufft.

En genomsnittlig NBA-karriär sägs vara i ungefär fyra och ett halvt år. Jonas Jerebko har alltså hållit ut dubbelt så länge även om han missade en säsong efter att ha slitit av hälsenan.

Debutsäsongen i Detroit Pistons sticker fortfarande ut. Rookien Jerebko gjorde sensationellt nog 80 matcher varav 73 från start och snittade 27,9 minuter, 9,3 poäng och sex returer. Efter det har han fortsatt att spela många matcher, men sällan från start.

Han har varit en nyttig komplementspelare, har hållit kroppen i form och utvecklat sitt skytte, som den här hösten i Utah faktiskt har varit bättre än någonsin – han har hittills satt 48 procent av sina skott, 43 procent av sina treor och drygt 90 procent av sina straffar. Dessutom har han efter flytten till Salt Lake City fått förtroendet från start i nästan hälften av matcherna.

Men den stora bedriften 2017 var naturligtvis att han återigen skrev svensk baskethistoria med Boston Celtics, som vann den östra konferensen före Cleveland Cavaliers, och sedan tog sig till NBA-semifinal. Väl där visade Jerebko att han alltid tror på sig själv och inte backar undan ens för en superstjärna som LeBron James. Tvärtom – det är då han kliver fram och är som kaxigast.

Jerebko spelade tolv matcher i slutspelet. Den bästa var den tredje semifinalen, för övrigt den enda Boston vann. Jerebko gjorde tio poäng, tog fem returer och var plus 22 i statistiken – i en match när det som mest behövdes och hela världen tittade. Det säger en hel del om hans karaktär.

Att Jerebko spelade som han gjorde den där majkvällen mot Cleveland Cavaliers är ungefär som om en av traktens fotbollsspelare hade tagit för sig i en Champions League-semifinal mot Real Madrid. Det är den digniteten på prestation vi talar om. Och det gör honom till en ganska självklar mottagare av BT-plaketten 2017.