Henrikson: Jag har svårt att förstå varför Johaug är så förvånad

Sport Artikeln publicerades

Man börjar känna igen dramaturgin. Johauggate har ändå pågått i närmare ett år och med jämna mellanrum sätter sig den norska skidstjärnan framför mikrofonerna, gråter och bedyrar sin oskuld. Varpå många känner sig manade att framföra sina sympatier och stryka henne medhårs.

I dag var det dags igen efter utslaget från Cas, idrottens skiljedomstol som slog fast att Johaug borde ha vetat bättre. Hon har ändå varit med i världseliten i så många år och varit på så många kontroller att det inte kan ha kommit som någon överraskning att det är viktigt att vara noggrann.

I det här fallet var dessutom varningstriangeln och texten allt annat än diskret på paketet med läppsalvan, som hela världen nu vet innehåller den anabola steroiden clostebol.

Cas-domen innebär en avstängning på 18 månader. Det är ingen hård dom för ett medel som clostebol, den ligger i mitten på straffskalan och jag har svårt att förstå varför Therese Johaug är så förvånad.

Hon hade hoppats på 12-14 månader och en möjlighet att ladda för OS i Sydkorea. Nu missar hon i stället hela säsongen och får satsa på VM 2019.

Att tycka synd om personen Therese Johaug är mänskligt, att göra henne till offer är att omyndigförklara henne. Hon har hunnit bli 29 år och fick sitt genombrott säsongen 2006/07 – det är ingen junior vi pratar om.

Det duger inte att lägga all skuld på landslagsläkaren och svära sig fri. Det finns alltid ett eget ansvar – även för den som tidigare är ostraffad. Och att en handling är oavsiktlig betyder inte att man är oskyldig.