Hemberg ser slutet på karriären

Sport Artikeln publicerades

Samtalet lämnar glögg och julklappar och snuddar omedelbart vid livet efter helgerna. Christian Hemberg, 27, lyfter sin cappuccino.
– Det är nog hög tid att tänka på nästa karriär.

Han är ganska nyligen hemkommen från Island.

I den nordliga lilla byn Olafsfjordur gjorde han nio matcher som yttermittfältare för KS Leiftur i landets andradivision.

– Ett litet äventyr, säger den Torestorpfostrade anfallaren och sätter ner koppen.

Men inte stort nog att äventyra framtiden.

För även om KS Leiftur, som ramlade ur serien, skulle kunna tänka sig ett fortsatt samarbete gav sig Christian Hemberg hemåt för att se över sin situation.

– Jag har levt på fotboll sedan jag var 18 år. Vi får se hur det blir nu, jag har ett par andra alternativ, säger han.

1) En ny proffssväng till Norge.

X) Spel i hembygden.

2) Ingen fotboll alls och ett jobb inom reklam- eller modebranschen.

– Jag har fått ett par jobberbjudanden här i Göteborg och tycker att det känns spännande. Jag har rotat mig i stan och måste försäkra mig om någonting efter fotbollen. Det är prio ett just nu.

Utöver norskt intresse har vad BT erfar såväl Kinna som Skene och moderklubben Torestorp hört sig för om Hembergs tjänster kommande säsong.

– Jag vill inte kommentera det där i dagsläget. Jag vet faktiskt inte hur det blir.

Har du givit upp karriären?

– Nej, det har jag inte. Men fotboll spelar du inte hela livet.

Den nu 27-årige anfallaren var underbarnet som gick från Torestorp i division fem till klassiska ÖIS – och gjorde allsvensk debut hemma mot Malmö redan som 17-åring.

Tidningsrubriker berättade om succé och dåvarande tränaren Erik Hamrén om en framtida allsvensk skyttekung.

Men skador och brasseimporter (Paulinho och Afonso – som ledde ÖIS till lilla silver 2002) förpassade Hemberg till avbytarbänken – och varken comebackförsök eller klubbbyten har fått fart på karriären igen.

– Jag spelade ihop med Johan Elmander och kanske, kanske, att det kunnat gå lika bra för mig med rätt flyt i karriären. Jag kan tycka att jag inte fått ut allt, absolut. Men så är det ibland, säger Hemberg.

Vad tror du det beror på?

– Skador och en del tveksamma val. Jag borde nog med facit i hand ha lämnat ÖIS tidigare. Det fanns då väldigt många klubbar att välja på, både inom och utom landet.

Vilka då?

– Det fanns i alla fall ett intresse från Torino, Bologna och Hereenveen. Men det är länge sedan nu, och så där är det, det är små marginaler. Jag är glad över det jag har fått uppleva inom fotbollen och trivs alldeles utmärkt för dagen.

Christian Hemberg lämnade ÖIS efter 2005.

Fick se på när förhandlingar med schweiziska Bellinzona gick i krasch sommaren 2006 och hamnade efter många turer i norska Raufoss 2007.

Trots två år på kontraktet lämnade forwarden Norge efter första säsongen i samband med att klubben tvångsnedflyttades.

– Jag var inte ordinarie och behövde byta miljö, dessutom hade klubben stora ekonomiska problem, säger han.

Svaret blev KS Leiftur. Efter samtal med den gamle ÖIS-polaren Tryggvi Gudmundsson åkte Hemberg till Island för att under hösten i år rädda laget kvar i serien.

Uppdraget misslyckades.

– De tog dit mig och en schweizare som hette Oliver Jaeger. Men det var väl inte ett helt enkelt uppdrag. Vi blev tillbakapressade i stort sett i varje match och hade inte så mycket att komma med framåt.

Besviken?

– Nja, inte speciellt. Jag kom igång och fick spela fotboll i 90 minuter och det var vad jag behövde. Okej, det var inte i Islands bästa lag, men jag fick spela och göra det jag tycker bäst om. Sedan är det alltid kul att se nya platser och lära av lite nya kulturer.

Vad väntar nu?

– Nu blir det jul hemma i Torestorp, sedan får vi se.

Fotboll eller inte?

– Oavsett är det viktigt att skaffa ett bra jobb vid sidan om så att man har något att falla tillbaka på.